19 Ιουλίου 2017

Το ιερό νησί της Ιαπωνίας στο οποίο απαγορεύονται οι γυναίκες

Η Οκινόσιμα (Okinoshima) είναι το ιερό νησί των Ιαπώνων

Εδώ και αιώνες, τελούνται στο νησί αυτό με θρησκευτική ευλάβεια, οι τελετουργίες των πιστών του Σιντοϊσμού, οι οποίοι...


... αποτίουν τιμές στο kami, που στα ιαπωνικά σημαίνει θεός ή πνεύμα. Μόνο άνδρες έχουν το δικαίωμα να το επισκεφτούν. Είναι άβατο για τις γυναίκες.

Φέτος προστέθηκε στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μια φορά το χρόνο, στις 27 Μαΐου, πραγματοποιείται στο νησί ένα μεγάλο φεστιβάλ, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μόνο 200 άντρες κι αφού εξαγνιστούν με θαλασσινό νερό κάνοντας μπάνιο γυμνοί.

Χιλιάδες αριστουργήματα απ' όλον τον κόσμο βρίσκονται στην Οικινόσιμα, προσφορές κατά τις τελετές στο διάβα του χρόνου και απόδειξη, ταυτοχρόνως, της πλούσιας παγκόσμιας κληρονομιάς της περιοχής.

Η πρόσβαση σε αυτό απαγορεύεται σε όλους, εκτός από τους ιερείς Shinto. Σύμφωνα με τα ταμπού αιώνων, καμία γυναίκα δεν μπορεί να επισκεφτεί το νησί, απαγορεύεται η βρώση τετράποδων ζώων, ενώ ουδείς μπορεί να το εγκαταλείψει δίχως προηγουμένως να έχει πάρει άδεια από ιερέα.

Επιπλέον, δεν μπορείς να μεταφέρεις τίποτα από όσα βλέπεις ή ακούς στην Οκινόσιμα στον έξω κόσμο, ούτε να πάρεις κάτι από εκεί εν είδει αναμνηστικού -ούτε καν ένα φυλλαράκι. Μάλιστα, και οι ψαράδες της περιοχής διστάζουν να μαζέψουν ακόμη και τα κλαδιά που επιπλέουν στο νερό γύρω του.

Παραμένει ασαφής ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες εικασίες γύρω από αυτό - από το ότι το αίμα των γυναικών κατά την έμμηνο ρήση θεωρείται ακάθαρτο, μέχρι και ότι τα νερά είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά τους.