6 Ιουλίου 2017

Συνέδριο του ΟΟΣΑ για την διαφθορά στο Ελληνικό Δημόσιο

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς μέσα από την τήρηση των αρχών της ακεραιότητας στο δημόσιο τομέα θα βρεθούν...


... στο επίκεντρο του Ελληνικού Φόρουμ για την Ακεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Αθήνα στις 11-12 Ιουλίου 2017.

Η θεματολογία του φόρουμ κυμαίνεται από τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση του πολιτικού έργου έως την προστασία των πληροφοριοδοτών. Η προώθηση της διαφάνειας μέσα από τις νέες τεχνολογίες θα αποτελέσει άλλο ένα καίριο θέμα, ενώ σε λοιπές συνεδρίες θα συζητηθεί ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η δράση των πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το φόρουμ θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων στους νικητές του ειδικά διοργανωμένου Μαραθωνίου Προγραμματισμού για την Ακεραιότητα στο Δημόσιο (Public Integrity Hackathon), στον οποίο φοιτητές, νέες επιχειρήσεις και παραγωγοί λογισμικού συνεργάστηκαν πάνω σε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα σχέδια που κέρδισαν στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) περιλαμβάνουν μια εφαρμογή για την πλοήγηση σε έναν τεράστιο αριθμό κοινοβουλευτικών εγγράφων σχετικά με τη φορολογία, ένα εργαλείο για την παρακολούθηση ένδικων διαδικασιών ενώπιον δικαστηρίου σε πραγματικό χρόνο και μια πλατφόρμα για την καταγγελία περιπτώσεων διαφθοράς.

Στο Ελληνικό Φόρουμ για την Ακεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί και λοιποί εμπειρογνώμονες που μελετούν πώς να καταπολεμήσουν τη διαφθορά μέσα από την προώθηση και τη διατήρηση της ακεραιότητας στο δημόσιο τομέα.

Ομιλητές θα είναι, μεταξύ άλλων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης. Το φόρουμ θα διεξαχθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό τη συνδιοργάνωση του ΟΟΣΑ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.