6 Ιουλίου 2017

"Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή να ανοίξει πυρ η ελληνική ακτοφυλακή"

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία, κατηγορώντας τώρα τις ΗΠΑ!

Η Τουρκία, μη έχοντας συνέλθει ακόμα από τη δυναμική που επέδειξε η ελληνική πλευρά, κατηγόρησε...


... ανοιχτά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι έδωσαν στο Ελληνικό Λιμενικό την πληροφορία περί ύπαρξης ναρκωτικών στο τουρκικό εμπορικό πλοίο ACT, το οποίο αρνήθηκε να υπακούσει στις προειδοποιήσεις του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα το πλοίο να «γαζωθεί» με τουλάχιστον 16 σφαίρες.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας της Τουρκίας να μετατρέψει ένα  περιστατικό δίωξης ναρκωτικών σε «θερμό» επεισόδιο είναι οι πηχυαίοι τίτλοι γνωστών τουρκικών εφημερίδων, όπως  ο τίτλος δημοσιεύματος  της εφημερίδας Aksam, «Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καθοδήγησαν την Ελλάδα», αλλά και ο υπέρτιτλος «Το πλοίο στο οποίο επιτέθηκε το Ελληνικό Λιμενικό βγήκε καθαρό» και «Τα πυρά διήρκεσαν 1 ώρα» της Mıllıyet.

Μάλιστα, οι Τούρκοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι μετέφερε ναρκωτικά το πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, ο ίδιος ο ελληνικός Τύπος αποκάλυψε ότι η πληροφορία περί ύπαρξης ναρκωτικών στο συγκεκριμένο πλοίο δόθηκε από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την υπηρεσία DEA (Drug Enforcement Agency). Όπως, άλλωστε, επισημαίνεται οι ελληνικές Αρχές έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για διακίνηση ναρκωτικών και άνθρώπων στο Αιγαίο.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νιχάτ Οζτούρκ, δήλωσε ότι τα πυρά εναντίον του πλοίου διήρκεσαν μία ώρα και καταδίκασε, λέγοντας: «Επισκιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Ελπίζω να μην ξαναβιωθεί αντίστοιχο επεισόδιο».

Ταυτόχρονα,  ο πρώην Γ.Γ. του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ (που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει στρατιωτικά 18 τουρκικά νησιά), δήλωσε ότι εν προκειμένω δεν θεμελιώνεται δικαίωμα χρήσης πυρών εναντίον τουρκικού πλοίου και η ελληνική πλευρά προέβη σε ξεκάθαρη επίθεση.

Υπενθυμίζεται, επίσης, η αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet για τις σχέσεις του Ερντογάν με το συγεκριμένο πλοίο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το πλοίο ACT ανήκει στον Αμπντουραχίμ Ντουνταρ, συγγενή στελέχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου ηγείται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα σημειώνει δε ότι τόσο το ίδιο το πλοίο όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ  σε ένα εκ των σκαφών της πλοιοκτήτριας εταιρείας, είχαν εντοπιστεί 3400 σφαίρες. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Υεμένη προς την Ουκρανία.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 2014, ακόμη ένα σκάφος με το όνομα BARIS, έπαθε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο. Όταν ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 700 Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο είχε μισθωθεί σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ο καπετάνιος του πλοίου ACT, Haluk Sami Kalkavan,  εντάχθηκε στον στόλο Mavi Marmara, με το γνωστό επεισόδιο της επίθεσης των ισραηλινών κομάντο το 2010 και τη σύλληψή του από τις ισραηλινές δυνάμεις.