4 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Η ύποπτη συμμαχία Τουρκίας-Βρετανίας κατά του Ελληνισμού

Με την Βρετανίδα πρωθυπουργό φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικά ο Τούρκος πρόεδρος χθες το βράδυ.

Όπως αναφέρουν πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν...
... για την πορεία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, καθώς και για την πορεία των διμερών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, Ερντογάν και Μέι τόνισαν τη σημασία να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη και συνολική λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, οι δύο τους θα βρεθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 όπου θα συζητήσουν και για την πορεία των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί μετά το Brexit αναζητούν απελπισμένα διεθνείς αγορές ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και οι Τούρκοι αποτελούν την ιδανική επιλογή, λόγω και του μεγάλου προϋπολογισμού στην άμυνα που έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν.

Οι εμπορικές συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας-Λονδίνου -εάν γίνουν- θα πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική πλευρά, καθώς ναι μεν η Βρετανία έχει δείξει πως καταλαβαίνει την αλλαγή των πραγμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, άλλα εάν οι διμερείς συμφωνίες είναι ιδιαιτέρως νευραλγικές, τότε προφανώς η τουρκική λύση στο Κυπριακό -εάν και εφόσον ικανοποιηθούν τα βρετανικά αιτήματα- θα συμφέρει και το Λονδίνο.

Η Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να στηριχθεί σε μία συμμαχία με τη Βρετανία έχει ξεκινήσει να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι την Σύνοδο των G20, ώστε να λάβει τις τελειωτικές απαντήσεις από την κυβέρνηση Μέι.

Η Τουρκία δεν αλλάζει της θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς να τεθεί υπό εγγύηση η τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας χωρίς να λυθούν άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και στο Υπουργικό της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στηρίζει δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση. «Δηλώσαμε ότι δεν μπορεί να ιδρυθεί ειρήνη που δεν θα είναι δίκαιη και περιεκτική», είπε.

«Κάποιες φορές στις διαπραγματεύσεις υπάρχει εμπλοκή, αλλά με κάποιο τρόπο αυτές συνεχίζονται θετικά. Εμείς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν θα υποχωρήσουμε χωρίς να λύσουμε τα άλλα θέματα» τόνισε, σημειώνοντας ότι το θέμα του εδαφικού και ο χάρτης σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συζητηθεί.

«Θέλω να πω ότι και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης που η ελληνοκυπριακή πλευρά πότε - πότε θέλει να διαδίδει, η στάση της Τουρκίας είναι θετική» υποστήριξε. Η Τουρκία, ανέφερε, «συνεχίζει τη θετική της προσέγγιση στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».