5 Ιουλίου 2017

Μάθιου Νίμιτς: "Δεν συζητήσαμε κανένα όνομα με τα Σκόπια"

"Θα πάρει μήνες το θέμα"

Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του OHE για τα Σκόπια, Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψη του τη Δευτέρα στη γειτονική...
... χώρα, ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο «ονοματολογικό».

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, ο ίδιος δήλωσε:  «Δεν νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές. Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω οριστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο που οι δύο πλευρές [σ.σ: Αθήνα, Σκόπια] θα μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον νέο πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, o κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι, μετά από «πάγωμα» αρκετών ετών, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως το θέμα του ονόματος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά διευκρίνισε πως «δεν συζητήσαμε για κάποια συγκεκριμένη νέα άποψη (concept) για το όνομα. Δεν ήρθα με νέα πρόταση και η κυβέρνηση δεν παρουσίασε μια ιδιαίτερα διαφορετική άποψη.

» Συζητήσαμε για τη διαδικασία, για την εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών και για τη γενική θέση της κυβέρνησης να ανοιχθεί στους γείτονες και να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή».

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του, αφού είπε ότι είχε συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο», πρόσθεσε ότι, αν και μετά τα Σκόπια προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Αθήνα, η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε, δεδομένου ότι o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελβετία για τις πολύ σημαντικές, όπως είπε, συνομιλίες για το Κυπριακό.