27 Ιουλίου 2017

Δικαστήριο αναγκάζει την ολλανδική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ισλαμικό σχολείο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαθέσει χρηματοδότηση για ισλαμικό σχολείο στο Άμστερνταμ, το οποίο οι αρχές είχαν επιδιώξει...


... να διακόψουν την λειτουργία του έπειτα από ανησυχίες για ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών του.

Το Συμβούλιο Επικρατείας ανέτρεψε απόφαση που είχε λάβει ο υφυπουργός Παιδείας Σαντέρ Ντέκερ, που εξέδωσε την απαγόρευση όταν μέλος του σχολικού συμβουλίου εξέφρασε την στήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος με μια ανάρτησή του στο facebook το 2014. Το Δικαστήριο όμως κατέληξε ότι δεν υπάρχουν «βάσιμες αιτιολογίες» για την άρνηση χρηματοδότησης του σχολείου, καθώς το εν λόγω άτομο αποχώρησε από το συμβούλιο, το οποίο είχε καταδικάσει δημόσια την ανάρτησή του.

Η ανώτατη αρχή διέταξε το δημοτικό συμβούλιο της ολλανδικής πρωτεύουσας να παράσχει κτήριο για την στέγαση του σχολείου, που πλέον αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο την λειτουργία του. Το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προσφέρει σε περίπου 180 μαθητές μαθήματα ολλανδικής γλώσσας, με εστίαση στο Ισλάμ. Θα είναι το δεύτερο σχολείο του είδους του στην Ολλανδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα που διατηρεί.