3 Ιουλίου 2017

Ο Άσαντ έβαλε το πρόσωπό του σε χαρτονόμισμα

Αντιστρέφεται η κατάσταση στη Συρία

Κίνηση ισχυροποίησης από τον Σύρο πρόεδρο. Τον εαυτό του σε χαρτονόμισμα αποφάσισε να βάλει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ την ώρα...
... που μαίνεται ο αιματηρός εμφύλιος στη χώρα.

Ο Άσαντ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε χαρτονόμισμα από την ανάληψη των καθηκόντων του, με το πορτραίτο του να τυπώνεται σε ένα νέο τραπεζογραμμάτιο των 2,000 λιρών Συρίας (3,5 ευρώ) που τέθηκε σε κυκλοφορία την Κυριακή. Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 2.000 λιρών στα οποία εμφανίζεται το πορτραίτο του Μπασάρ αλ Άσαντ τέθηκαν σε κυκλοφορία στη Δαμασκό και σε διάφορες επαρχίες.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας Ντουρέιντ Ντουργκάμ δήλωσε ότι το τραπεζογραμμάτιο είναι ένα από τα πολλά νέα χαρτονομίσματα που εκτυπώθηκαν πριν από χρόνια, αλλά η απόφαση να τεθεί σε κυκλοφορία καθυστέρησε «λόγω του περιστατικού του πολέμου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Τα χαρτονομίσματα μέχρι τώρα έφεραν μόνο εικόνες ιστορικών προσώπων, μνημείων ή πορτραίτα του πατέρα του Άσαντ.

Σημειώνεται ότι η συριακή λίρα βυθίστηκε σε αξία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος το 2011. Το 2011 η ισοτιμία δολαρίου προς της συριακή λίρα ήταν 1 προς 47, ενώ σήμερα είναι 1 δολάριο προς 517 λίρες. Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε 120% το 2013 – ρεκόρ όλων των εποχών για την αραβική χώρα. Το 2016 ο πληθωρισμός έφτανε στο 50%.