9 Ιουλίου 2017

Βουλγαρία: Τα προβλήματα με τους Ρομά οξύνονται

Μετά τις απρόκλητες επιθέσεις των Ρομά κατά εφήβων αθλητών

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα η κοινή γνώμη στη Βουλγαρία ασχολείται με τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο Ασένοβγκραντ μετά τις βιαιοπραγίες...
... κατά εφήβων αθλητών κωπηλασίας από μια ομάδα Ρομά.

Το γεγονός προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά του βουλγάρικου πληθυσμού που υπέγραψε αίτημα προς τη Βουλή για να διοριστεί δημοτική αστυνομία, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να λυθεί το πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα στα γκέτο των Ρομά.

Τους διαδηλωτές στήριξαν οι Βούλγαροι από όλη τη χώρα και δεν άργησαν οι πολιτικές αντιδράσεις. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βαλέρι Συμεώνοφ, εκπρόσωπος του εθνικιστικού συνασπισμού «Ενωμένοι πατριώτες», δήλωσε πως οι Ρομά στη Βουλγαρία έχουν προβλήματα κοινωνικής ένταξης και πως η μόνη λύση είναι η έξοδός τους από τα γκέτο.

Τα αριστερά κόμματα επίσης υποστηρίζουν την ιδέα πως τα γκέτο των Ρομά φιλοξενούν εγκληματικά στοιχεία που μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια και ένας από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας προειδοποίησε πως τα προβλήματα με τους Ρομά μπορούν να τυλίξουν όλη τη χώρα στις φλόγες όπως συνέβη με τους Αλβανούς στην Γιουγκοσλαβία.

Το κόμμα Ατάκα, που συμμετέχει κι αυτό στους «Ενωμένους Πατριώτες», θεωρεί πως γίνεται λόγος για σύγκρουση πολιτιστικών μοντέλων και πως οι Τσιγγάνοι εν αντιθέσει με τους Τούρκους και τους Αρμένιους είναι νομάδες και δεν προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά μόνο εκμεταλλεύονται τα κοινωνικά αγαθά.

Κατά τη γνώμη των εθνικιστών βουλευτών, στους Ρομά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και ακόμα αυστηρότερα μέτρα, γιατί τα συμβάντα στο Ασένοβγκραντ δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποκτούν χρόνιο χαρακτήρα σε όλη τη χώρα. Η Βουλγαρία διαθέτει Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη των Ρομά, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.

Από το κυβερνών κόμμα GERB αναγνωρίζουν πως με εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτούνται αρκετά σχέδια για την ένταξη των Ρομά, αλλά δυστυχώς οι πόροι αυτοί «χάνονται» στις τσέπες των τσιγγάνικων «βαρόνων» και δεν φτάνουν ποτέ σ’ αυτούς που τους έχουν ανάγκη.

Από την άλλη υποτίθεται πως όλα τα κόμματα κατακρίνουν τις αυθαιρεσίες των Ρομά, την έλλειψη ποινών για τα αδικήματά τους και την πρακτική να χρηματίζονται για να υποστηρίξουν κάποια πολιτική δύναμη στις εκλογές, αλλά για να συμβαίνουν όλα αυτά κάποιους κύκλους τους βολεύει η κοινότητα των Ρομά να αποτελείται από αγράμματους, άνεργους, πεινασμένους, φτωχούς, περιθωριακούς και παράνομους ανθρώπους.

Όλοι συμφωνούν πως είναι απαραίτητο οι διάφορες κοινωνικές ομάδες να είναι ίσες μπροστά στον Νόμο και χθες μετά από τρίωρη συνεδρίαση η Βουλή ενέκρινε έκθεση για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη των Ρομά για το 2016. Ως αποτέλεσμα από εδώ και στο εξής κοινωνική βοήθεια οι Ρομά θα λαμβάνουν μόνο έναντι τακτικής εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Η Βουλγαρία θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την εφαρμογή των πολιτικών της για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την κοινωνική ένταξη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 77% των Ρομά είναι φτωχοί, ενώ το 39.1% των φτωχών στα γκέτο είναι άνεργοι. Το 78.5% των φτωχών Ρομά έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό ή δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. (bnr.bg)