4 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα επιμένει στην απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς κάλεσε σήμερα (χθες) την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εξέφρασε τη λύπη του...


... που δεν έχουν εισέλθει οι συνομιλίες στο πλαίσιο της επανένωσης της διχοτομημένης νήσου, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Λευκωσία, με την υποστήριξη της Αθήνας, ασκεί πίεση για την άρση αυτής της μονομερούς παρέμβασης και απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα για την προοδευτική απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. «Η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση της και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαίωμα παρέμβασης και τα κατοχικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν (…) με μια συνθήκη που θα προβλέπει τη διαδικασία απόσυρσης», δήλωσε ο Κοτζιάς στο Κρανς Μοντάνα.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων (…) η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Ο Κοτζιάς απαίτησε, μεταξύ άλλων, μια συζήτηση εκ βάθους σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων της κυπριακής αντιπροσωπείας.

«Είμαστε στην έκτη ημέρα και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ανοίξει», πρόσθεσε.