19 Ιουλίου 2017

Βρετανικές ραδιουργίες στο Κυπριακό

Αγγλικό σχέδιο για να «πεθάνει» η Κυπριακή Δημοκρατία

Η σφραγίδα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι ακόμα νωπή. Αν την πιάσεις, μουτζουρώνεσαι και το μελάνι της μουτζούρας...
... έχει προέλευση. Είναι τουρκικό!

Και όμως, με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θέλει τα επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο για να τα χρησιμοποιήσει, να αντηχούν ακόμα στα ελβετικά βουνά, υπάρχει ήδη κινητικότητα για… επανέναρξη των συνομιλιών.

Από ποιόν; Από τους Βρετανούς, οι οποίοι φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση των τουρκικών στρατευμάτων -όχι απόσυρση- και μετάθεση της κατάργησης των εγγυήσεων σε βάθος 15ετίας, με την απόφαση, όμως, να εναπόκειται στον γ.γ. του OHE, αντί στην Τουρκία, όπως ζητούσε η Άγκυρα.

Τα «τυράκια» είναι δύο. Και είναι και τα δύο δηλητηριασμένα. Μόλις τα φάνε Αθήνα και Λευκωσία, θα πεθάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μείωση των τουρκικών δυνάμεων, ακόμα και σε επίπεδο 650 στρατιωτών, από μόνη της δεν λέει τίποτα από άποψη ασφαλείας αντιθέτως από άποψη συμβολισμού λέει πολλά, γιατί η διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια… και βλέπουμε δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία για νέα απόβαση, αν και όταν το αποφασίσει, με αφορμή κάποια προβοκάτσια.

Η πρεμούρα για νέα διαπραγμάτευση, ενώ το πτώμα της προηγούμενης παραμένει ζεστό και άταφο στο Κρανς-Μοντάνα, οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους: Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησαν και η προοπτική που δημιουργείται, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων, είναι μίας Κύπρου με διαφορετικό γεωπολιτικό status, σε συνδυασμό, μάλιστα, με αντίστοιχες ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κάποιοι έχουν λόγο να προσπαθούν να ακυρώσουν αυτές τις προοπτικές και στη θέση ενός κράτους αναγνωρισμένου από τον OHE, μέλους της EE, με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που συμμετέχει στους αναδυόμενους άξονες της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουν ένα δυσλειτουργικό, θνησιγενές προτεκτοράτο, υπό πολυεπίπεδη ομηρία. Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανέναν λόγο να θέλουν κάτι τέτοιο. ("Ελευθερία του Τύπου")