5 Ιουλίου 2017

Φιλίπ: Η Γαλλία χορεύει σε ηφαίστειο που βρυχάται εξαιτίας του αβάστακτου χρέους της

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ έλαβε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία, με...
... 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά.

Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται, εξαιτίας του αβάστακτου χρέους της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της Γαλλίας εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της, χωρίς περιστροφές, με την ευκαιρία των προγραμματικών του δηλώσεων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει οι Γάλλοι να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισεκ. που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου μήνα, ύστερα από έλεγχο που είχε ζητήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε: «Η διαπίστωση είναι σοβαρή, 8 δισεκ. ευρώ μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες. Το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισεκ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα.

Αυτό το χρέος, μας κάνει να είμαστε στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών.

Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά μια μονάδα και είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα αυξηθούν, θα είναι το ισοδύναμο του προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση που θα εξαφανισθεί.  Και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε με δαπάνες που είναι μεγαλύτερες από τις εισπράξεις μας» τόνισε. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των Γερμανών πρόσθεσε:

«Η αλήθεια είναι ότι όταν οι Γερμανοί γείτονές μας συλλέγουν ένα φόρο των 100 ευρώ, ξοδεύουν 98 ευρώ, ενώ εμείς φορολογούμε 117 ευρώ και ξοδεύουμε 125 ευρώ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση αυτή;» αναρωτήθηκε.