10 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη: Οι άγνωστοι διάλογοι Κοτζια-Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Τι είπαν για Τσίπρα, ΑΝΕΛ και... τουρκικά τανκς

Στο φως έρχονται σταδιακά οι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ του Ν. Κοτζιά και του Μ. Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά...
... της Ελβετίας, στους οποίους διαφαίνεται το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ιστοσελίδα real.gr παραθέτει μία χαρακτηριστική στιχομυθία μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Όταν ο Μεσούτ Τσαβούσογλου επέμενε ότι το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων θα συζητηθεί σε 15 χρόνια, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να του είπε:

"Κοίτα να δεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για τρεις λόγους. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μία Συνθήκη που θα σας επιτρέψει να ξαναχρησιμοποιήσετε τα τανκς στο νησί. Δεν θα μπείτε στην Κύπρο με Συνθήκη, που θα έχει υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, κρεμασμένοι πάνω στο πρώτο σας τανκς. Δεύτερον, είναι μια αντίφαση να νοιάζεσαι για έναν στρατό που σας έκανε πραξικόπημα. Και τρίτον, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε έναν στρατό που συλλάβατε τους επικεφαλής του στην Κύπρο για το πραξικόπημα".

Οι παραπάνω φράσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του:

Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Δεν θα παρεμβαίνεις στα εσωτερικά μας. Δεν σου πέφτει γνώμη. Εσείς στην Κύπρο έχετε το ΕΛΑΜ (σ.σ. Θεωρείται το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στο νησί).

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς δεν είμαστε οπαδοί του ΕΛΑΜ, έχουμε μέτωπο μαζί του, η δημοκρατία, όμως, επιτρέπει τη λειτουργία του, αλλά και την αντιμετώπισή του.

Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Εσείς έχετε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους και συγκυβερνάτε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα δημοκρατικό, λαϊκό, συντηρητικό κόμμα. Δεν είναι οι Γκρίζοι Λύκοι που έχετε εσείς…