9 Ιουλίου 2017

Το τέλος ψευδαισθήσεων και αυταπάτης

Όσο και αν αυτό ακούγεται δυσάρεστο για πολλούς αιθεροβάμονες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με ένα σημαντικό άρθρο του γνωστού Τούρκου ιστορικού...


... αναλυτή-αρθρογράφου, İlber Ortaylı, στην κυριακάτικη εφημερίδα Hürriyet, το πρόσφατο θέατρο της διεθνής διασκέψεις του Crans-Montana της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού έδειξε για άλλη μια φορά την πραγματικότητα που τόνιζε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της εισβολής, Μπουλέν Ετσεβίτ, ότι το κυπριακό λύθηκε με την τουρκική επέμβαση το 1974.

Σήμερα όμως έχουν προκύψει πολλά νέα δεδομένα που κάνουν ακόμα πιο επίμονη την τουρκική στάση, όχι μόνο να μην αποχωρήσει στρατιωτικά από την νησί, αλλά αντίθετα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο, που χαρακτηρίζεται σαν το μεγάλο αεροπλανοφόρο της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος ιστορικός, İlber Ortaylı, αφού κάνει μια ιστορική ανάδρομη της κατάστασης της νήσου από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα, αναλύει τα σημερινά δεδομένα με τα ενεργειακά κοιτάσματα, την στρατηγική διαμάχη της ευρύτερης περιοχής, την γειτνίαση της Κύπρου με την Συρία και το Ισραήλ και την συσσώρευση πολλών ξένων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν παραλείπει δε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Αννάν το 2004, το οποίο παρά του ότι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έβλαπτε τα τουρκικά συμφέροντα, η τουρκική πλευρά είχε αποδεχτεί.

Για όλα αυτά, όπως καταλήγει στο συμπέρασμα του ο Τούρκος ιστορικός, είναι αδύνατο η Τουρκία σήμερα να εγκαταλείψει τα στρατηγικά της συμφέροντα στο νησί.  Βέβαια δεν αναφέρεται τι θα γίνει από εδώ και πέρα στο ζήτημα των γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τι θα κάνει η Τουρκία.

Πάντως, είναι καταπληκτικό το πόσο εμείς πάντα υπολογίζουμε στην διεθνή νομιμότητα και… πόσο η τουρκική πλευρά. (nikosxeiladakis)