13 Ιουλίου 2017

Μίλησε ο Τίλερσον στους Άραβες και πήγε πίσω στο Κουβέιτ…

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τους Άραβες ηγέτες της ομάδας των χωρών που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Κατάρ...
... και επέστρεψε στο Κουβέιτ που μεσολαβεί για να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση…

Οι συναντήσεις έγιναν στην παραθαλάσσια πόλη της Ερυθράς, Τζέντα, όπου ο Τίλερσον συνάντησε τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, ενώ όπως έγινε γνωστό συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μπορεί να μην έχει υπάρξει κάποιο σήμα το οποίο να υποδεικνύει ότι η προσωπική εμπλοκή του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχει αποτέλεσμα, ωστόσο, η σκέψη να φτιαχτεί ένα κείμενο συμφωνίας ως αμερικανική «ομπρέλα» και να ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους να το υπογράψουν, είναι αν μη τι άλλο μια πολύ έξυπνη κίνηση του State Department.

Η κίνηση αυτή που διαβιβάζει το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο να μην υποτιμούν ποιος είναι ο «εγγυητής ασφαλείας» στην περιοχή… δεν ικανοποίησε το σουνιτικό μπλοκ που έχει βάλει στο στόχαστρο το Κατάρ, αφού επιχειρώντας να «υπερακοντίσουν», αποκάλεσαν την πρωτοβουλία ως «μη επαρκή»!

Πρόκειται βέβαια για υποκρισία, καθότι στις τάξεις αυτής της ομάδας χωρών, υπάρχουν πρόσωπα εξαιρετικά κοντά στην κεντρική εξουσία, που έχουν χρηματοδοτήσει πλουσιοπάροχα τον ορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS.

Η παρέμβαση του Τίλερσον θεωρείται από παρατηρητές των μεσανατολικών εξελίξεων ότι θα λειτουργήσει κατευναστικά, όμως πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, απλώς θα το «κουκουλώσει», με αποτέλεσμα κάποια στιγμή στο μέλλον να εμφανιστεί εκ νέου με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα, με προοπτική να οδηγήσει ακόμα και σε ένοπλη αναμέτρηση…