21 Ιουλίου 2017

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία "καλής γειτονίας" μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων λέει ότι το κείμενο είναι ακόμη ανοικτό

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, έδωσε διευκρινίσεις...
... σε ορισμένα ζητήματα που ανέκυψαν στη διατύπωση του κειμένου για τη συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ της χώρας της και των Σκοπίων.

Μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση δήλωσε ότι «το κείμενο συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα Σκόπια έχει ολοκληρωθεί και η βουλγαρική πλευρά δεν έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει νέες διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία είναι μία νέα σημαντική σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά μετά την υπογραφή υπάρχει πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί», είπε η Ζαχαρίεβα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις γλώσσες που καθορίζουν τα συντάγματα των δύο χωρών.

Σύμφωνα, όμως με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία είναι ακόμη ανοικτή και μπορεί να γίνουν ορισμένες συμπληρώσεις ή αλλαγές και από τις δύο πλευρές.

Περί μειονότητας…
Η Ζαχαρίεβα στη συνέντευξή της στη βουλγαρική τηλεόραση, ρωτήθηκε για τις απαιτήσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, για αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας  στη Βουλγαρία, απάντησε ότι οι αρχές της Σόφιας δεν θα διαπραγματευθούν με τα κόμματα αλλά με την κυβέρνηση.

«Τα Σκόπια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν συνεχίσουν την απομόνωση για άλλα 11 χρόνια από τους γείτονές και τον κόσμο ή θέλουν να έχουν μια ανάπτυξη και ευρωπαϊκή προοπτική», είπε η Ζαχαρίεβα.

Αντιδράσεις από το VMRO-DPMNE
Οι αντιδράσεις συνεχίζουν να εκδηλώνονται στα Σκόπια, σχετικά με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, που προγραμματίζεται για τις 2 Αυγούστου. Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας θα είναι μία νίκη εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία χωρίς να υπάρχει ο όρος "μακεδονικό έθνος". Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα ηττηθεί εάν υπογράψει το κείμενο στο οποίο δεν θα αναγνωρίζεται ο λαός ως "μακεδονικός" που αποτελεί το συστατικό της χώρας μας.

» Περιμένουμε από το Κοινοβούλιο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση και να παρουσιασθεί στο κοινό η συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, για να συζητηθεί τι θα ωφεληθεί η Βουλγαρία και ποια θα είναι η ζημιά της χώρας μας», είπε ο Μιλοσόσκι.

Επίσης, μικρότερα κόμματα και σύλλογοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στη συμφωνία αυτή, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η ύπαρξη ψευδομακεδονικού  έθνους. Συγκεκριμένα επιφυλάξεις έχουν εκφράσει  το κόμμα «Για μια καλύτερη (ψευδο) Μακεδονία» και ο σύλλογος «Μπλάζε Κονέσκι», μέλη του οποίου διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο των Εξωτερικών στα Σκόπια. Ο σύλλογος  αυτός πιστεύει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει εμπορικές συμφωνίες και συνεργασία, αλλά όχι μια κοινή ιστορία δύο διαφορετικών λαών.

Πολλοί ιστορικοί, εξάλλου, πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι επαίσχυντη για τη χώρα και θα χάσει ότι έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια περί «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» ιστορίας.

Παρόμοια στάση έχει για την ιστορία και ο καθηγητής Νίκολα Ζέζοφ, ο οποίος λέει ότι η συμφωνία αυτή θα μειώσει τις ρίζες της «μακεδονικής» ταυτότητας. Επεσήμανε ακόμη, ότι ένα γίνει αποδεκτό το άρθρο περί κοινής ιστορίας των δύο χωρών, αυτό θα σημάνει την αποκοπή των ριζών της «μακεδονικής» ταυτότητας και στη συνέχεια δεν θέλει πολύ να αναγνωρισθεί ότι  οι «Μακεδόνες» (των Σκοπίων) είναι ένα δημιούργημα, ένα τεχνητό έθνος (μπεστάτσκα νάτσια- вештачка нација). (vecer, βαλκανικό περισκόπιο)