6 Ιουλίου 2017

Μια κυβέρνηση έτσι, χωρίς πρόγραμμα

Στη δεκαετία του ’80 η σπουδαία δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν είχε μια από τις επιδραστικές εκπομπές την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου.

Ήταν το «Μια ώρα...
... έτσι, χωρίς πρόγραμμα». Τον τίτλο της ωραίας εκπομπής της Ρεζάν θυμίζει η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Μια κυβέρνηση έτσι, χωρίς πρόγραμμα.

Ο «βραχνάς» της διαπραγμάτευσης
Το προηγούμενο διάστημα, και ενώ εξελισσόταν η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, στα πηγαδάκια της Βουλής πολύ συχνά ακουγόταν μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών η φράση: «Να τελειώνουμε με τον βραχνά της διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας».

Η λογική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η διαπραγμάτευση απαιτούσε τόσες δυνάμεις και χρόνο που εκ των πραγμάτων δεν ήταν εφικτή η πλήρης ενεργοποίηση της κυβέρνησης στους υπόλοιπους τομείς του έργου της.

Η αμηχανία
Ωστόσο, ενώ η διαπραγμάτευση (σε αυτή τη φάση) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η απόδοση της κυβέρνησης δεν έχει ανέβει. Για την ακρίβεια, σε ορισμένα υπουργεία δίνεται η εντύπωση ότι οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει, παρά την πρωθυπουργική παραίνεση «φέτος δεν πάμε διακοπές».

Οι ρυθμοί, λοιπόν, είναι χαμηλοί, πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται και από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όχι μόνο δεν υπάρχει στα σκαριά κάποιο μεγάλο project που θα δώσει τον τόνο στην πολιτική ζωή, αλλά οι κυβερνητικές πηγές δεν μπορούν καν να δώσουν αυτή τη στιγμή μια λίστα με τις νομοθετικές κινήσεις των επόμενων εβδομάδων.

Όπως αναφέρει έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης, «η διαπραγμάτευση λειτουργούσε ως τέλεια δικαιολογία για τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες. Η κυβέρνηση αδυνατεί να εξαντλήσει ακόμα και αυτά τα ασφυκτικά περιορισμένο χώρο που της αφήνουν οι μνημονιακές απαιτήσεις».

Τις πταίει;
Τις πταίει, που θα έλεγε και ο Τρικούπης. Τις προάλλες, σε υψηλόβαθμη παρέα Συριζαίων που είχε μαζευτεί σε wine bar του κέντρου της Αθήνας, κορυφαίος υπουργός ακούστηκε να λέει ότι «με αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούμε να πάμε μακριά».

Η δυσαρέσκεια για την απόδοση συγκεκριμένων υπουργών είναι πλέον κοινός τόπος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Το Μαξίμου είναι σε γνώση αυτής της δυσαρέσκειας. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ιδία αντίληψη της απόδοσης των υπουργών του. Γι’ αυτό θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι υπουργοί δεν θα δουν την αναχώρηση των χελιδονιών από τα υπουργικά γραφεία τους.

Πέρα, όμως, από το πώς αποδίδει ο καθένας υπουργός, υπάρχει ζήτημα με την απόδοση συνολικά της κυβέρνησης που μοιάζει να μην έχει στρατηγικό σχεδιασμό ή, τουλάχιστον, αυτός να μην είναι αποσαφηνισμένος. Χωρίς συνολικό σχέδιο ακόμα και οι καλύτεροι υπουργοί δεν μπορούν να παραγάγουν έργο. Και αυτό το σχέδιο μόνο το Μαξίμου μπορεί να το χαράξει. (CNNgreece)