3 Ιουλίου 2017

Αποφασίζουν οι αραβικές χώρες για την κρίση στο Κατάρ

Έληξε η δεκαήμερη προθεσμία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν θα συναντηθούν...


... στο Κάιρο μεθαύριο Τετάρτη για να συζητήσουν σχετικά με το Κατάρ, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ η αιγυπτιακή διπλωματία.

«Κατόπιν προσκλήσεως του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, θα γίνει μια συνάντηση (...) των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στο Κάιρο την Τετάρτη 5η Ιουλίου για να συζητηθεί η εξελισσόμενη κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις με το Κατάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

Οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και επέβαλαν ταξιδιωτικούς και οικονομικούς περιορισμούς στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία» και αποτελεί σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου. Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες.

Απείλησαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εάν το Κατάρ δεν συμμορφωθεί προς έναν κατάλογο 13 αιτημάτων που υπεβλήθη στη Ντόχα μέσω του Κουβέιτ πριν από 10 ημέρες. Το Κατάρ απέρριψε τις απαιτήσεις των γειτόνων του. Η προθεσμία που είχαν ορίσει για την πλήρη συμμόρφωση της Ντόχας εξέπνευσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή.