6 Ιουλίου 2017

ΗΠΑ – Ινδία – Ιαπωνία σε άσκηση, προκαλεί αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα συγκεντρώνει πλοία στην περιοχή

Μια ολόκληρη εβδομάδα προ της έναρξης της τριμερούς άσκησης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία στον Κόλπο της Βεγγάλης, η Κίνα ανέπτυξε...
... στον Ινδικό ωκεανό ένα συμβατικής πρόωσης, ντιζελοκίνητο υποβρύχιο τύπου Yuan μαζί με το πλοίο υποστήριξης υποβρυχίων Chongmingdao, καθώς επίσης και το πλοίο συλλογής πληροφοριών Haiwingxing.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, το ινδικό Ναυτικό επιχειρεί να μειώσει τη σημασία της άσκησης, καθώς τους τελευταίους δύο μήνες, ο ναυτικός δορυφόρος GSAT-7 και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8I, εντόπισαν συνολικά 13 κινεζικά πλοία να πλέουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η ρητορική των δυο πλευρών έχει οξυνθεί με αφορμή την ένταση στα κοινά τους σύνορα.

Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο αυτής της «επιθετικής» ρητορικής, οι Κινέζοι υπενθύμισαν στους Ινδούς τι συνέβη στο παρελθόν στους μεταξύ τους πολέμους, για να λάβουν την απάντηση να μην ποντάρουν σε αυτό, καθώς έχει κυλήσει «πολύ νερό στο αυλάκι», στις δεκαετίες που έχουν έκτοτε παρέλθει…

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η ταχύτητα με την οποία οι «εγκαταστάσεις» των Κινέζων στο Τζιμπουτί, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την αμερικανική στρατιωτική βάση «Camp Lemonnier», σε μια πλήρη στρατιωτική βάση, αποκαλύπτοντας τα ευρύτερα κινεζικά σχέδια, πέραν της αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας.