1 Ιουλίου 2017

"Η ρωσική οικονομική ανάπτυξη "περνάει" από την ευρωπαϊκή αγορά"

Ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να πετύχει υψηλούς...


... ρυθμούς ανάπτυξης μόνο στην περίπτωση που θα βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης.

Την εκτίμηση του αυτή διατύπωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση "Αναγνώσεις για τον Πριμακόφ" που πραγματοποιούνται στην μνήμη του Γιεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών.

"Η εσωτερική ζήτηση δεν μπορεί να οδηγήσει την οικονομική μας ανάπτυξη έως το 3-4%. Πρέπει να αναπτύξουμε τις εξαγωγές προϊόντων που δεν έχουν σχέση με τις πρώτες ύλες. Πρέπει να προσανατολιστούμε στις διεθνείς αγορές, όπου πρέπει να δουλέψουμε. Αυτό είναι πιο δύσκολο από το να πουλάμε πετρέλαιο.

Χρειαζόμαστε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα ασχοληθούν με την πώληση όλων αυτών των προϊόντων, και κυρίως εκείνους που εξειδικεύονται στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Πρέπει να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που απασχολούνται σ' αυτές τις κατευθύνσεις".

Παράλληλα ο Κουντρίν, το Κέντρο Μελετών του οποίου συνεργάζεται με την ρωσική κυβέρνηση, είπε ότι "χρειαζόμαστε στην περίπτωση αυτή να αξιοποιήσουμε εκείνους τους θεσμούς οι οποίοι συμβάλλουν και υποστηρίζουν την διεθνή αυτή μεθοδολογία" , επισημαίνοντας ότι "πρέπει πλήρως να στραφούμε στο ζήτημα της διεθνούς συνεργασίας" όπως και ότι "χωρίς την βελτίωση των σχέσεων μας με τις χώρες της Δύσης δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους".

Τέλος ο Κουντρίν τόνισε ότι παρά τις πολύπλοκες σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση "πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, παραμερίζοντας για λίγο τις φιλοδοξίες και τις προσβολές", εκφράζοντας την πεποίθηση "ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν".