17 Ιουλίου 2017

Η Γαλλία θα παίξει αμερικανικό ή γερμανικό χαρτί;

Γιατί η Γαλλία είναι στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής

Η Rheinische Post αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ στο Παρίσι με αφορμή τον εορτασμό...
... της Γαλλικής Επανάστασης και σχολιάζει: «Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ένας πραγματιστής. Ακόμα και εάν ο Τραμπ παίρνει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, ο κόσμος εξαρτάται από αυτόν.

» Η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς τις ΗΠΑ όπως και οι διαμάχες στην Συρία και αλλού δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τις ΗΠΑ. Ο Μακρόν το κατανόησε αυτό. Δεν αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή χωρίς φυσικά να έχει κάποιο συμφέρον. Θέλει να δείξει και πάλι στους συμπατριώτες του πως η Γαλλία παίζει ένα ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή».

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον Γάλλο Προέδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο του πρώτου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου και στην πολύ καλή «χημεία» που υπάρχει μεταξύ των δυο ηγετών. Η εφημερίδα σχολιάζει σχετικά με το πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη αυτή τη δυναμική:

«Ο επαναστάτης Μακρόν χρειάζεται τον μανδύα του Ευρωπαίου τιμονιέρη για τα εσωτερικά πολιτικά σχέδια ώστε η χώρα να μην «παγώσει». Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ ή όποιος κερδίσει τις εκλογές έχει κάθε συμφέρον να μοιραστεί τον δύσκολο ηγετικό ρόλο της Γερμανίας. Μόνον έτσι θα μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει το βουνό των προβλημάτων της».