7 Ιουλίου 2017

Τι μας… έταξε ο Τσαβούσογλου «εάν είμαστε καλά παιδιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσβαλε και τον Ακιντζί

Μαραθώνιο ήταν το δείπνο που έφερε την κατάρρευση των συνομιλιών, το βράδυ της Πέμπτης-ξημερώματα Παρασκευής στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με (δείτε το βίντεο)...


... την πρωινή ανταπόκριση του απεσταλμένου της κυπριακής τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, Χρίστου Χαραλάμπους, το παρασκήνιο του δείπνου είναι έντονο και καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ενδεικτικό αυτού είναι η εμμονή του Τούρκου ΥΠΕΞ, για σχεδόν 3,5 ώρες, στην φράση ότι «εγώ είμαι ευέλικτος και είμαι διαθέσιμος να διαπραγματευτώ τα πάντα».

Αυτό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν και κάτι που σε κάποιο σημείο προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, σε ένα απ’ τα διαλείμματα του δείπνου συμφώνησε και ζήτησαν από κοινού από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ζητήσει απ’ την Τουρκία κατάθεση γραπτών προτάσεων.

Εξόχως προκλητική δε ήταν η φράση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με το θέμα της παραμονής των στρατευμάτων, όπου φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν είστε καλά παιδιά μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση στα 13 χρόνια αντί στα 15», εννοώντας την διάρκεια παραμονής των στρατευμάτων στην χώρα.

Ελληνοκυπριακές ανώτατες πηγές, αναφέρουν ακόμη ότι ο Τσαβούσογλου μιλούσε απαξιωτικά στον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Κύπρου από κοινού με την Ελλάδα πραγματοποίησε τιτάνιες προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η μεθοδική σύγκρουση. Μαζί στην προσπάθεια αυτή ήταν και τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αντόνιο Γκουτέρες.