13 Ιουλίου 2017

Τούρκοι πράκτορες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν πρώην βουλευτή σε ευρωπαϊκό έδαφος

Την δολοφονία Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας σχεδίαζαν Τούρκοι πράκτορες στην Ευρώπη, αποκαλύπτει ολλανδική εφημερίδα.

Σύμφωνα με...
... την ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) έχει καταρτίσει «λίστες θανάτου» με Κούρδους πατριώτες που ζουν στην Ευρώπη. Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική MIT έχει στήσει αρχηγείο στη Χάγη. Εκεί Τούρκοι πράκτορες συμπληρώνουν τις λίστες με τα ονόματα Κούρδων ακτιβιστών που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Χάγη, φωλιά Τούρκων πρακτόρων», στηρίζεται σε απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μεταξύ ενός πράκτορα της MIT στη Χάγη και του Τούρκου πράκτορα Μουσταφά Καρατάς (Mustafa Karataş) στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η συνομιλία έγινε γνωστή αφότου στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα του Die Linke, στην τοπική Βουλή του Αμβούργου, Τσανσού Οζντεμίρ (Cansu Özdemir).

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες ακούγονται να συζητούν για μια «λίστα θανάτου» με «μέλη του PKK που πρέπει να εξολοθρευτούν». Αντίγραφο του ηχητικού της συνομιλίας παραδόθηκε και στην Αστυνομία του Αμβούργου. Οι πράκτορες συζητούν, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, και για την πρώην βουλευτή του τουρκικού κοινοβούλιου Σεβαχίρ Μπαγιντίρ (Sevahir Bayındır), η οποία είναι κουρδικής καταγωγής και τη βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Οι πράκτορες διαπιστώνουν ότι τους είναι δύσκολο να συλλέξουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη Μπαγιντίρ, επειδή «αλλάζει συχνά τοποθεσίες και είναι καλά προστατευμένη ως πρώην κοινοβουλευτική. Δεν είναι δυνατό να εξολοθρευτεί ολοκληρωτικά. Χρειαζόμαστε καθαρές πληροφορίες μέχρι τρεις ώρες πριν την επιχείριση».

Ο Καρατάς ακούγεται επίσης στη συνομιλία να ζητά χρήματα και να του απαντά ο άλλος πράκτορας: «Άσε με να ρωτήσω τον αρχηγό μου στη Χάγη για αυτό. Θα πετάξω στη Χάγη να συζητήσω τις λεπτομέρειες για αυτό το θέμα με τους ανωτέρους μου».

Η De Telegraaf τονίζει ότι από τη συνομιλία προκύπτει ότι Τούρκοι πράκτορες έχουν στήσει αρχηγείο στη Χάγη. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι οι ολλανδικές Αρχές έχουν λάβει πολύ σοβαρά τις αποκαλύψεις αλλά ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις.