5 Ιουλίου 2017

Γιατί οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα βόρεια της χώρας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Φόβοι για ολική σύγκρουση

Οι ΗΠΑ, υλοποιώντας την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για δυναμική παρουσία και επέμβαση στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη (δείτε τα βίντεο)...


... Μέση Ανατολή, ενισχύουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δυνάμεις με δημιουργία βάσεων και στη Βόρεια Συρία, παρόλο που δεν έχουν την έγκριση από τη συριακή κυβέρνηση για διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της.

Η ενίσχυση αυτή της παρουσίας των ΗΠΑ δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε εξελίξεις και ότι η υπερδύναμη σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να κερδίσει μερίδιο, αυτή και οι σύμμαχοί της, από αυτά που θα ακολουθήσουν στην περιοχή.

Ένας από τους βασικούς στόχους της, άλλωστε, είναι η ενίσχυση του κουρδικού στοιχείου και η υποστήριξή του, όπως και των δυνάμεων SDF, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη πυραυλική επίθεση κατά της συριακής πόλης Αφρίν από την τουρκική πόλη Κιλίς, έχοντας ως στόχο τις θέσεις του κουρδικού PUD (Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης) το οποίο στην ουσία είναι οι SDF που πολιορκούν αυτή την στιγμή και την Ράκκα και θεωρούνται το πρόπλασμα των ΕΔ ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους.

Οι Τούρκοι, μάλιστα, έχουν υποσχεθεί την κατάληψη της Αφρίν και την παράδοσή της αμέσως μετά στο συριακό Στρατό, γεγονός που αντίκειται στις επιδιώξεις των ΗΠΑ  Την ίδια, λοιπόν, στιγμή που η Τουρκία περιμένει την έγκριση της Ρωσίας για να εισβάλει στην Αφρίν, η ίδια η Ρωσία έχει ήδη απειλήσει τις ΗΠΑ με κατάρριψη οποιουδήποτε εναέριου μη επανδρωμένου οχήματος καθώς και πυραύλων Cruise στη Συρία.

Ανώτερος εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ενισχύουν ενεργά  τη στρατιωτική παρουσία τους στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα είπε «οι ΗΠΑ στήνουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στα εδάφη που απελευθερώσαμε από τους μαχητές του ISIS στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Είπε επίσης ότι «νωρίτερα οι ΗΠΑ εγκατέστησαν τις βάσεις τους σε Κομπάνι, Μανμπίζ, Χάσακαχ, αλ Σαντάντ και αλ Χάουλ». «Τώρα έχουν δημιουργήσει μια βάση στην περιοχή της πρόσφατα απελευθερωθείσας Τάμπκα κοντά στο υδραγωγείο με το ίδιο όνομα. Αυτή η βάση θα χρησιμοποιηθεί ενεργά το φθινόπωρο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Ράκα και της Ντερ εζ-Ζορ».

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος,« ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, λαμβανομένου υπόψη της νεοσυσταθείσας  βάσης στην Τάμπκα, έχει αυξηθεί σε οκτώ». Σύμφωνα με την πηγή, στο μέλλον οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεχίσουν να αυξάνουν τον αριθμό των βάσεων στη χώρα.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι μόνες ξένες δυνάμεις που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τη συριακή κυβέρνηση να διεξάγουν πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων εντός της χώρας.  Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεχίζουν να σπείρουν το θάνατο και σε απλούς  πολίτες στη Συρία.

Για το ίδιο θέμα και σύμφωνα με τη SANA (Συριακο-Αραβική Υπηρεσία Ειδήσεων), μια αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της Συρίας προκάλεσε το θάνατο σε εννέα αμάχους.

Τέλος, «με το πρόσχημα της μάχης κατά του ISIS (η διεθνώς καταδικασμένη τρομοκρατική ομάδα Νταές), οι συμμαχικές υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν ανηλεώς το χωριό Κισίκ Ζιγιανάτ, 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης αλ-Σαντάτι στα νοτιοανατολικά της επαρχίας», ανέφερε η SANA, επικαλούμενη τοπικές πηγές και πηγές μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, ανέφερε ότι «στις 28 Ιουνίου, μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού σκότωσε τουλάχιστον 40 πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, σε μια κοινότητα στην επαρχία Ντερ εζ Ζορ», συμπλήρωσε η SANA.