9 Ιουλίου 2017

Θα ξαναβρούμε στα πόδια μας τον πλασιέ της Τουρκίας συντονιστή στο Κυπριακό

Ουδέν κακό αμιγές καλού, και τ’ ανάπαλιν, που έλεγαν οι αρχαίοι. Εκεί που ανακουφιστήκαμε επειδή η τουρκική αλαζονεία δεν άφηνε περιθώρια...


... και για άλλες δικές μας παραχωρήσεις, και οδήγησε την Διάσκεψη για το Κυπριακό σε νέα αποτυχία, ήρθε η είδηση ότι ο ύποπτος για εξυπηρέτηση των βρετανοτουρκικών συμφερόντων Μπαρθ Άιντα, θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις μεροληπτικές υπηρεσίες του.

Δεν νιώθει καμιά ενοχή, γι’ αυτό δεν παραιτείται, παρ’ όλο που έχει προεκλογικό αγώνα για την πρωθυπουργία στη Νορβηγία (ελπίζω ότι οι Νορβηγοί έχουν σωστή πληροφόρηση για την συμπεριφορά αυτού του κυρίου), αλλά ούτε ο ΟΗΕ θέλει να παραδεχθεί την κακή επιλογή να τον ορίσει Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ασφαλώς, τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως για την ελληνική πλευρά, η οποία ενώ έχει καταγγείλει τον Άιντα για τον υπηρετικό ρόλο του, καλείται πάλι να συνδιαλέγεται μαζί του. Με τι εμπιστοσύνη; Άπειρες είναι οι φορές που σκοπίμως αφ’ ενός διαστρέβλωνε τις ελληνικές θέσεις προβάλλοντας εξωραϊσμένες τις τουρκικές, αφετέρου η συνεργασία του με το Politico, που παίζει το ίδιο παιχνίδι, οδήγησε σε δημοσιεύματα ψευδή ενισχύοντα της τουρκικές απαιτήσεις.

Αν δεχθεί ο Ν. Κοτζιάς να συζητήσει πάλι μαζί του, τι μήνυμα θα σταλεί; Πως, ό,τι είπαμε είπαμε και πάλι αγαπημένοι; Και στη συνέχεια θα εκδώσει ανακοίνωση με νέες καταγγελίες εναντίον του; Θεωρώ, ότι δεν πρέπει να ξανασυναντήσει κατ’ ιδίαν τον Άιντα. Υπενθυμίζω, ότι επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου, που αποδέχθηκε -ως μη όφειλε- το τουρκικό αίτημα να αναμιχθούν Ελλάδα και Τουρκία στις συζητήσεις, ο Τούρκος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ήρθε στην Αθήνα και συνομίλησε με τον γεν. γραμ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αναστάσιο Μητσιάλη.

Δεν βρίσκεται φυσικά στην ίδια θέση, αλλά κατέχει το θέμα και μπορεί να αντεπεξέλθει στη συζήτηση με τον Άιντα. Υπάρχουν όμως και άλλα επίλεκτα στελέχη του διπλωματικού σώματος που είναι ικανά να ακούσουν τον Άιντα και να του μεταφέρουν τις ελληνικές θέσεις. Άλλωστε, με τον Άιντα δεν διαπραγματευόμαστε. Προτείνει και αντιπροτείνουμε. Γιατί να τον αναβαθμίζουμε βλέποντας υψηλά ιστάμενο υπουργό της κυβέρνησης;

Θυμίζω, πως ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι μάλλον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ εγκαταλείπει τη θέση του και θα υπάρξει νέος σύμβουλος, για να το διαψεύσει ο εκπρόσωπος Τύπου των ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, λέγοντας ότι ο Άιντα παραμένει στην θέση του και επικεντρώνεται στην προετοιμασία της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. (συνοδευόμενος από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Ιουλίου, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Το γεγονός, ότι ο Γκουτέρες, διατηρεί στην θέση του τον Άιντα δεν ξέρω που να το αποδώσω. Δεν τον αλλάζει -αφού ο ίδιος δεν έχει την φιλοτιμία να παραιτηθεί- για να μη θεωρηθεί ότι ο ΟΗΕ απέτυχε, ή οι πιέσεις των Βρετανών είναι πολύ ισχυρές; Πάντως, οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο Γκουτέρες "ξεμπρόστιασε" τον Τσαβούσογλου, που μετά από αυτό δεν θα περάσει πολύς χρόνος που ο Ερντογάν θα τον εκδιώξει. "Τα έκανε μούσκεμα", όπως λέμε και αποκάλυψε τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία (και όχι μόνον ο Ερντογάν).

Μόλις ο Τσαβούσογλου βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα -κατόπιν απαιτήσεως της ελληνικής πλευράς- για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας. Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως.

Σημειώνω, σε ό,τι αφορά τα επεμβατικά δικαιώματα η θέση της τουρκικής πλευράς ήταν να υπάρξει αναθεώρηση ύστερα από 15 χρόνια, ενώ για το θέμα του τουρκικού στρατού αναφέρονται σε μείωση σε συμφωνημένα πλαίσια. Μετέδωσαν, επίσης, ότι στο εδαφικό η τουρκική πλευρά, φερόταν διατεθειμένη μόνο για επιστροφή μέρους της Μόρφου, ενώ αξίωσε πρωτογενές δίκαιο και ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών, μετά τη λύση.
Ο Μακεδών