26 Ιουλίου 2017

«Οι ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν τελειώσει» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πληρωμένη» απάντηση του Ισραήλ σε Ερντογάν

Το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους μουσουλμάνους απανταχού της Γης να «επισκεφτούν» και (δείτε τα βίντεο)...
... να «προστατέψουν» την Ιερουσαλήμ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Αφορμή για τις συγκρούσεις στα Ιεροσόλυμα δόθηκε όταν το Ισραήλ αποφάσισε την τοποθέτηση συσκευών ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ερντογάν σε σημερινή  ομιλία του προς τους βουλευτές του AKP στο Κοινοβούλιο «θα ήθελα να καλέσω όλους τους συμπολίτες μου και τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου που έχουν την δυνατότητα. . . να επισκεφτούν την Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα...Ελάτε να προστατέψουμε όλοι μαζί την Ιερουσαλήμ».

» Το Ισραήλ πήρε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Καταλαμβάνοντας το τέμενος Αλ-Άκσα, το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ με την πρωτεύουσα της στο Τελ Αβίβ. Τόνισε, παράλληλα, ότι «το Ισραήλ, που δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου, θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τα προβλήματα της «Παλαιστίνης» άρχισαν με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνέχισε λέγοντας «βασιζόμενο  στους υποστηρικτές του και στα όπλα που έχει στη διάθεσή του, το Ισραήλ κάνει ένα λάθος. Καλώ όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να πάνε σε προσκύνημα στην Αλ-Άκσα, στην Παλαιστίνη -αν είναι σε θέση- ή να βρουν έναν τρόπο και να βοηθήσουν τους αδελφούς μας εκεί αν δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν.

Όσο περισσότερο υπερασπιζόμαστε την Αλ-Ακσα, τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίσταση. Εάν οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρωμίζουν την αλ-Άκσα με τις μπότες τους, ο λόγος είναι ότι δεν την υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια. Ας υπερασπιστούμε την Παλαιστίνη ακριβώς όπως υπερασπιζόμαστε τη Μέκκα και τη Μεδίνα ».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι αρχές αποφάσισαν την αφαίρεση των ανιχνευτών και την αντικατάστασή τους με «έξυπνες» συσκευές παρακολούθησης. Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωετρικών της χώρας, Emmanuel Nahshon, για τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου, οι οποίες και χαρακτηρίζονται ως παραληρηματικές.

Επίσης, ο εκπρόσωπος «συμβουλεύει» τον Ερντογάν να ασχολείται με τα προβλήματα και τις δυσκολίες της δικής του χώρας.  Και συνέχισε ο εκπρόσωπος τονίζοντας «οι ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν τελειώσει... Η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού ήταν, είναι και πάντα θα είναι η Ιερουσαλήμ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή είναι μια πόλη στην οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται για την ασφάλεια, την ελευθερία, τη θρησκευτική ελευθερία και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων ».

Παράλληλα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο Ερντογάν είναι «το τελευταίο πρόσωπο που μπορεί να διδάξει το Ισραήλ. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους».

Το Ισραήλ κλείνει πρεσβεία και προξενείο σε Τουρκία και Ιορδανία
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα, το Ισραήλ φέρεται να έχει κλείσει την πρεσβεία και το προξενείο του στην Τουρκία. Έκρυθμη είναι η κατάσταση, καθώς  εκτός από την τουρκική επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καλούν στα όπλα, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί ο ισραηλινός Στρατός στην περιοχή.

Παράλληλα, εκτός από τα επεισόδια στα Ιεροσόλυμα, η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν υπέστη ένοπλη επίθεση, με αποτέλεσμα ένας Ιορδανός να σκοτωθεί και ένας Ισραηλινός να τραυματιστεί.