2 Ιουλίου 2017

«Ηθικό δικαίωμα» της Πολωνίας να μη δεχτεί πρόσφυγες από Ελλάδα & Ιταλία

Η Πολωνία έχει το ηθικό δικαίωμα να πει «όχι» στην υποδοχή προσφύγων, διαμήνυσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», Γιάροσλαβ Καντζίνσκι.

Μιλώντας στο συνέδριο...


... του κόμματος, υποστήριξε: «Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το εργατικό δυναμικό τους και τέλος δεν τους προσκαλέσαμε στην Ευρώπη. Έχουμε το απόλυτο ηθικό δικαίωμα να πούμε ΄όχι΄», είπε ο ισχυρός άνδρας της πολωνικής δεξιάς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στα μέσα Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την επίμονη άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η υπόθεση μπορεί να καταλήξει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από το 2015, τότε που συμφωνήθηκαν οι μετεγκαταστάσεις, η Πολωνία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα. Ο κ. Καντζίνσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει τον διαμοιρασμό προσφύγων και την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Στην ομιλία του υποστήριξε πως το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντι-ευρωπαϊκό πνεύμα, επειδή υποστήριξε την ένταξη της χώρας στην Ένωση το 2004 και εκτιμά τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες.