13 Ιουλίου 2017

Ουκρανία: Δεν μπορεί να αποδείξει την παρουσία ρωσικού στρατού στην χώρα

Το Κίεβο δεν μπορεί να παρουσιάσει νομικές αποδείξεις που να πιστοποιούν την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία (στο Ντονμπάς).

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Ουκρανός υφυπουργός...


... αρμόδιος για τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ο Γκεόργκι Τούκα, σε συνέντευξή του στην ουκρανική ρωσόφωνη ιστοσελίδα apostrophe.ua, δίνοντας μια νέα διάσταση στο ζήτημα της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Στο ερώτημα «Κατανοώ σωστά, ότι από νομικής απόψεως δεν μπορούμε να μιλάμε για κατοχή του Ντονμπάς, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ρωσικές αρχές;» που θέτει η δημοσιογράφος ιστοσελίδας, ο Γκεόργκι Τούκα απαντά ως εξής: «Τυπικά ναι. Επιπλέον προς το παρόν δεν μπορούμε παρ’ όλες τις προσπάθειες να αποδείξουμε από νομικής απόψεως την παρουσία ρωσικού τακτικού στρατού στο Ντονμπάς».

Στο επόμενο ερώτημα, που θέτει η ουκρανή δημοσιογράφος «Αυτό το επιβεβαίωσε και η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης;». Ακολουθεί η απάντηση του ουκρανού υφυπουργού Γκεόργκι Τούκα που λέει:

«Ακριβώς έτσι είναι. Μπορούμε να διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας εκατό φορές την ημέρα , αλλά αυτό δεν συνιστά λύση του προβλήματος. Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης είναι καθαρά συναισθηματικός. Και μπορούν να τον χρησιμοποιούν μόνο οι βουλευτές εκείνοι, που απευθύνονται στους δικούς τους ψηφοφόρους. Κοροϊδεύοντας τους και χειραγωγώντας τους».
Δημήτρης Λιάτσος