17 Ιουλίου 2017

Μετά το Ιντσιρλίκ φεύγουν και από το Ικόνιο οι Γερμανοί;

"Τέτοια πρόκληση από τον Ερντογάν δεν την επιτρέπει ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ"

Η ακύρωση από την Τουρκία της άδειας που είχε δοθεί για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, είχε...
... τον αντίκτυπο της στην Γερμανία.

Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε-τουρκικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όππερμαν δήλωσε πως "Χωρίς άδεια για επίσκεψη, οι στρατιωτικοί δεν μένουν στο Ικόνιο".

Η Σεβίμ Νταγντελέν του κόμματος των Πρασίνων δήλωσε πως "Εάν δεν υπάρχει άδεια, δεν υπάρχει και Ικόνιο", ενώ η εκπρόσωπος για θέματα αμύνης του κόμματος των πρασίνων Αγκνιέζκα Μπρούγκερ δήλωσε πως "Μια τέτοια πρόκληση από τον Ερντογάν δεν μπορεί να την επιτρέψει ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε το ΝΑΤΟ".

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών Γιούργκεν Χάρντ και η εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής Χέννινγκ  Ότε δήλωσαν πως η απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από το Ικόνιο θα ήταν ένα "στενόμυαλο και επικίνδυνο" βήμα.

Τι έχει συμβεί;
Η Τουρκία δεν επέτρεψε στην Γερμανική Επιτροπή Αμύνης να επισκεφτεί την βάση του Ιντζιρλίκ στα Άδανα και μετά από αυτό η Γερμανία αποφάσισε και απέσυρε τις μονάδες της από εκεί. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, είδε δηλώσει τότε πως οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορούσαν αντί του Ιντζιρλίκ να επισκεφτούν το Ικόνιο.

Ο Κουρτουλμούς είχε δηλώσει τότε πως "Το Ιντζιρλίκ είναι τουρκική βάση, ενώ αυτή στο Ικόνιο είναι του ΝΑΤΟ".  Ως αιτία για την ακύρωση της άδειας επίσκεψης των Γερμανών βουλευτών στην βάση του Ικονίου, αναφέρθηκε πως είναι "η παρούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις". (diken, tourkikanea)