11 Ιουλίου 2017

Οικονομική "κατάκτηση" της νοτιανατολικής Ασίας επιδιώκει η Κίνα

Μεγάλες συμφωνίες έκλεισε το Πεκίνο

Οι οικονομικές και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των μελών της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) καταγράφουν...


... πρόοδο κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο και της ετήσιας έκθεσης Κίνας- ASEAN, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εμπορίου.

Πέρυσι αυξήθηκε η συνεισφορά των εμπορικών συναλλαγών Κίνας- ASEAN ύψους 452,2 δισεκ. δολαρίων στο συνολικό ξένο εμπόριο της Κίνας, δήλωσε ο Τσιαν Κεμίνγκ, υφυπουργός Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου. «Η Κίνα συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ASEAN και η ASEAN είναι για την Κίνα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών», δήλωσε ο Τσιαν.

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Τσιαν. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές αποτελούν σημαντική πηγή ξένων επενδύσεων η μία για την άλλη. Έως τα τέλη Μαΐου, οι διμερείς επενδύσεις είχαν ξεπεράσει τα 183 δισ. δολάρια, με τα 108 δισ. δολάρια να αποτελούν επενδύσεις των χωρών ASEAN στην Κίνα.

Τα αποτελέσματα αυτά «οφείλονται κυρίως στην πολιτική εμπιστοσύνη, το μηχανισμό υγιούς συνεργασίας και το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η έκθεση Κίνας-ASEAN», δήλωσε ο Τσιαν. Φέτος, η 14η China-ASEAN Expo θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην Νανίνγκ, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκσί, με θέμα «Χτίζοντας από κοινού τον Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, Προωθώντας την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση με τον τουρισμό».

Σύμφωνα με τον Τζανγκ Σιαοτσίν, αναπληρωτή διοικητή της περιοχής της Γκουανγκσί, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 30 φόρουμ και θα συναφθούν πάνω από 80 εμπορικές συμφωνίες.