15 Ιουλίου 2017

Ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή προς τουρκική φρεγάτα: "Μην πλησιάζετε"

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική φρεγάτα Γκιοκτσέαντα (Ίμβρος)  άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Πάφο, όπως ανέφεραν...


... τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτά η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την φρεγάτα να αποχωρήσει καθώς έχει πλησιάσει αρκετά το ‘West Capella’. Το μήνυμα της ελληνοκυπριακής ακτοφυλακής ήταν: «μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο "West Capella" συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η 'Αγκυρα στέλνει προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros. Αρχικά, το σεισμογραφικό έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την εν λόγω περιοχή.

Αργά χθες άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το "6", εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή. Πάντως, η 'Αγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Η Τουρκία αμφισβητεί σθεναρά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, και ερμηνεύει αυθαίρετα το Διεθνές Δίκαιο, δηλώνοντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες του mignatiou.com την Δευτέρα (17.07.2017) θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.