3 Ιουλίου 2017

"Εάν οι Τούρκοι επιτεθούν στους Κούρδους της Συρίας θα είναι σαν Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος"

Ο Μουράτ Καραγιλάν, μέλος της ηγετικής ομάδας που διοικεί το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μίλησε...
... στο ραδιόφωνο Dengê Kurdistan («Φωνή του Κουρδιστάν»), σχετικά με τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν στοιχεία ότι το [ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας] ΑΚΡ σκοπεύει να επιτεθεί στην Εφρίν και στη Σέχμπα. Τι έχετε να πείτε γι’αυτό, θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει πόλεμος στο εγγύς μέλλον;

«Ναι, έχουν υπάρξει κάποιες ειδήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα και ειδικά ο Τύπος το αναφέρει ιδιαίτερα. Το τουρκικό κράτος απέτυχε στις πολιτικές του όσον αφορά τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και το Δυτικό Κουρδιστάν [βόρεια Συρία]. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Εφρίν, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, το Ιράν και το συριακό κράτος εγκρίνουν αυτή την κίνηση.

» Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ότι το τουρκικό κράτος θα προβεί σε τέτοια επίθεση έχοντας την έγκριση αυτών των κρατών. Ειδικά η Ρωσία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία μπόρεσε να εισέλθει στην Τζαραμπλούς και στην Αλ Μπαμπ με την άδεια της Ρωσίας και της Διεθνούς Συμμαχίας. Είναι ένα θέμα μεταξύ κρατών.

» Το τουρκικό κράτος θέλει να χαράξει ένα δρόμο για τις επιδιώξεις του, θυσιάζοντας την ίδια την Τουρκία. Ελπίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα μέρη της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν κάποιες διπλωματικές προσπάθειες και έχουν πράγματι συγκεντρώσει κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

» Αλλά ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην Κόμπανι, είχαμε πει ότι «η Κόμπανι θα γίνει το νέο Στάλινγκραντ και η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Κόμπανι θα είναι η αρχή του τέλους του». Αυτό αποδείχτηκε σωστό. Η Κόμπανι έγινε ένα νέο Στάλινγκραντ και μάλιστα το ξεπέρασε. Και έγινε η αρχή του τέλους για το Ισλαμικό Κράτος: σήμερα, η πρωτεύουσα του ISIS, η Ράκα, είναι έτοιμη να πέσει.

» Τώρα λέμε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Εάν το τουρκικό κράτος επιτεθεί στην Εφρίν, αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το καθεστώς των AKP-MHP [Ισλαμιστές-Γκρίζοι Λύκοι]. Επειδή ο λαός της Εφρίν θα αντισταθεί και θα λάβει χώρα ένας μεγάλος πόλεμος εκεί. Και σε αυτόν τον πόλεμο, ο δίκαιος λαός του Κουρδιστάν θα επικρατήσει. Δεν είναι εύκολο να εισέλθει κανείς στην Εφρίν.

» Στην πραγματικότητα γίνεται ήδη ένας πόλεμος, το τουρκικό κράτος επιτίθεται καθημερινά με πυροβολικό και όλμους στη Σέχμπα [βορειοδυτική Συρία]. Έχουν τους στόχους τους για την περιοχή της Σέχμπα. Και μετά είναι η Εφρίν. Σε αυτά τα εδάφη ζουν κυρίως Κούρδοι, αλλά και Άραβες και Τουρκμένοι. Είναι προφανές ότι έχουν το σχέδιό τους για τη Σέχμπα. Είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν εκεί.

» Αλλά δεν μπορούν να επιτεθούν σε όλο το καντόνι της Εφρίν έτσι εύκολα. Είναι δύσκολο να το καταφέρουν, το Εφρίν θα γίνει το δικό τους Κόμπανι. Είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν από την πλευρά της Σέχμπα. Αλλά υπάρχουν οι δυνάμεις της Τζαΐς Αλ Θουγάρ [οργάνωση σύμμαχος των Κούρδων] εκεί. Υπάρχουν Άραβες, Τουρκμένοι, Κούρδοι και φυσικά οι YPG και YPJ. Έτσι ένας πόλεμος εκεί θα είναι μεγάλος.

» Αλλά μπορούν να το κάνουν; Κανένας δεν είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στο τουρκικό κράτος πλέον. Δεν μπορούν πια να εισβάλλουν όπου θέλουν, όποτε θέλουν. Θα αντιμετωπίζουν αντίσταση. Και αυτός ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί στη Σέχμπα. Η εισβολή του τουρκικού κράτους σε μία ακόμη κουρδική περιοχή, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κουρδοτουρκικό πόλεμο.

» Αυτό σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση. Οι Κούρδοι είναι ισχυροί τώρα. Η Επανάσταση της Ροζάβα [βόρεια Συρία-δυτικό Κουρδιστάν] έχει μεγάλη δύναμη σήμερα. Το YPG καταφέρνει στη Ράκα αυτό που απέτυχαν να κάνουν στρατοί κρατών. Αν έρθει ο τουρκικός στρατός, είναι σαφές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ισχυρή αντίσταση. Αυτό το πιστεύουμε.

» Ο λαός του Εφρίν αποτελείται από πατριώτες, που ξέρουν να αντιστέκονται. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους ανθρώπους μας. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί. Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η εισβολή στο Εφρίν δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

» Και ακόμα ένα πράγμα, η κατάσταση αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Είναι σαν να ζούμε τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα συνεχίσει. Μια τέτοια παρέμβαση του τουρκικού κράτους θα ανάψει τις φλόγες του πολέμου. Οι Τούρκοι εγκαθίστανται στη Συρία μέρα με τη μέρα. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος στη χώρα. Η επίθεση του τουρκικού κράτους στη Σέχμπα θα είναι μια επίθεση ενάντια στη βούληση των λαών της Συρίας. Πιστεύουμε ότι ο λαός της Συρίας θα αντιδράσει σε αυτό.

» Το τουρκικό κράτος διεξάγει μια γενοκτονία στην περιοχή της Τζαραμπλούς. Εκδίωξαν ακόμη και τον αραβικό πληθυσμό και μοιράζουν τις κουρδικές περιοχές στους συμμάχους τους. Το τουρκικό κράτος παίζει ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι. Προσπαθούν να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύσταση της περιοχής, κάτι που αποτελεί έγκλημα. Αν το τουρκικό κράτος επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και αλλού, θα βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρή αντίσταση». (tribune)