11 Ιουλίου 2017

Σκόπια: «Έξω πάμε καλά»… αλλά μέσα;

Η επιλογή του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην θέση του υπουργού επί των Εξωτερικών, είναι αλήθεια ότι δίνει την αίσθηση της σοβαρότητας στις ενέργειες του κράτους...


... των Σκοπίων να αποκαταστήσει ή τουλάχιστον να απαλύνει την οξύτητα των σχέσεων που έχει με όλους τους γείτονες. Επί Γκρούεφσκι τοποθετούνταν σ’ αυτήν την υπεύθυνη θέση γραφικοί πολιτικοί συνταυτιζόμενοι με τους ακραίους μακεδονίζοντες.

Όμως, οι πολλές υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στα συγκυβερνώντα αλβανικά κόμματα βρίσκονται τώρα μπροστά του ως ένα τείχος δυσυπέρβλητο. Οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα αιτήματα που είχαν θέσει -και είχαν γίνει αποδεκτά- και αυτό διαπιστώθηκε αμέσως με την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας -ως μη όφειλε- εντός του γραφείου της Βουλής από τον Αλβανό Πρόεδρό της.

Ήδη, όπως μεταφέρει ο Εχέδωρος, ο ηγέτης του "Κινήματος της Μεταρρύθμισης" του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών- DR-DPA, Ζιγιαντίν Σέλα, κατά την τακτική συνεδρίαση του κόμματος στο Τέτοβο, δήλωσε ότι εάν στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης δεν υιοθετηθεί νόμος για την εκτεταμένη χρήση της αλβανικής γλώσσας, το κόμμα του θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο της συνένωσης των κομμάτων που συμμετέχουν στη "Συμμαχία των Αλβανών" και τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος.

Η πρώτη δυσφορία των Αλβανών εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, με σκοπό να πείσει την Ελλάδα να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε στους Financial Times. Όμως λησμόνησε, πως το ισχυρότερο αλβανικό κόμμα "Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI", είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι θα εμπλέκονταν άμεσα στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της χώρας.

Οι Αλβανοί θεωρούν ότι στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο κρατών έπρεπε να παρευρίσκεται ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι., ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Υπενθυμίζεται, ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, που συγκροτούν την "Συμμαχία των Αλβανών", σε μια κοινή τους δήλωση είχαν υπογράψει ότι οι Αλβανοί «δεν θα είναι παρατηρητές των μεγάλων διαδικασιών, αλλά ενεργοί εταίροι».

Εχθές, άρχισε η δίκη της ομάδας των Αλβανών που κατηγορούνται για τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο, το 2015. Πρώην μέλη του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού - UÇK", προτρέπουν τις αρχές των Σκοπίων να προβούν σε δίκαιη δίκη (φυσικά και εννοούν να τους αθωώσουν), διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα γίνουν ταραχές στα Σκόπια.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, ο Ζόραν Ζάεφ σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα δεχόταν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σύμφωνα με δήλωση του Ντιμιτρόφ, θα πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στην συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, δηλαδή την αυτούσια "Μακεδονία", πρέπει να εγκριθεί από τον λαό με δημοψήφισμα. Θα έχει την υποστήριξη των Αλβανών, που αδιαφορούν για την ονομασία, αφού περιμένουν πότε θα καταστούν πλειοψηφία για να επιβάλουν την δική τους, "Ιλλυρίδα", είναι ερευνητέος όμως ο αριθμός των μακεδονιζόντων που θα το δεχθούν.

Εκεί που φαίνεται να εξομαλύνονται τα πράγματα με λιγότερες αναταράξεις, είναι με την Βουλγαρία, όπου αποφασίστηκε να υπογραφεί Συμφωνία "καλής γειτονίας" για να κλείσει μια εκκρεμότητα που διαρκεί από την πτώση τω κομμουνιστικών καθεστώτων στις δύο χώρες. Η διαφορά τους ως γνωστόν, οφείλεται στο ότι οι Βούλγαροι θεωρούν Σλάβους τους μακεδονίζοντες Σκοπιανούς -και ορθώς- ενώ οι Σκοπιανοί βρίσκονται σε σύγχυση, καταθέτοντας στεφάνι στον Σλάβο τσάρο Σαμουήλ την μια μέρα, και υμνώντας τον Αλέξανδρο την επομένη.

Εκείνο που υποστηρίζεται από βουλγαρικής πλευράς είναι ότι τα Σκόπια παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία αν και έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη κάποιας "μακεδονικής εθνότητας" όπως και "μακεδονικής γλώσσας", αφού Σκοπιανοί και Βούλγαροι μιλούν την ίδια γλώσσα. Σε όλα τα άλλα, οι μακεδονίζοντες το σκέπτονται.
Ο Μακεδών