8 Ιουλίου 2017

Τα συμπεράσματα της συνάντησης Πούτιν - Τραμπ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση των δύο ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο (σ.σ. είχε διάρκεια (δείτε τα βίντεο)...
... 2 ώρες και 20’ αντί του προγραμματισμένου που ήταν 40’) και έλαβε χώρα σε πάρα πολύ καλό κλίμα.

Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, με κυρίαρχα θέματα την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Χαρακτηριστικό της ευρύτητας των θεμάτων που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες είναι τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε «είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα».

Και συνέχισε «επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία και θα ισχύσει από την ερχόμενη Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Δαμασκού).

Συγκεκριμένα η δήλωση στην οποία προέβη ο Λαβρόφ μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών, είναι η ακόλουθη «η εκεχειρία σε αυτή τη ζώνη (επαρχίες της νότιας Νταράα και Κουνέιτρα) θα εφαρμοστεί από τις 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός όλες οι ομάδες μαχητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρέξ Τίλερσον, τόνισε ότι «προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου ήταν να διαλευκάνει τις φήμες που ακούγονται περί  ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016, κι αυτό γιατί αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς μας σχέσεις». Και συνέχισε ο Τίλερσον ότι «ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός που κατέληξαν οι δύο πρόεδροι, ο Τίλερσον ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ιορδανία έφθασαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αποκλιμάκωσης στη νοτιοδυτική Συρία, μία από τις ζώνες μάχης σε έναν πόλεμο που διαρκεί έξι χρόνια».

Είπε επίσης ότι «η περιοχή που καλύπτεται από την κατάπαυση του πυρός επηρεάζει την ασφάλεια της Ιορδανίας και είναι αποτελεί ένα πολύ περίπλοκο θέατρο επιχειρήσεων. Είναι μια πολύ ξεκάθαρη συμφωνία για το ποιος θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της συγκεκριμένης περιοχής. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη καλή ένδειξη για ειλικρινή συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας στη Συρία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τίλερσον πριν πάει στο Αμβούργο είχε πει «ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να συζητήσουν κοινές προσπάθειες με τη Ρωσία για τη σταθεροποίηση της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των no- fly zones, των παρατηρητών κατάπαυσης του πυρός και των συντονισμένων παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας».

Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή ιστορική συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, θα έχει θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το θέμα του προστατευτισμού στην οικονομία θα αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, για τη σύνταξη του οποίου εργάζονται οι ηγέτες των χωρών, ενώ τόνισε ότι ο προστατευτισμός είναι επιβλαβής για την παγκόσμια οικονομία.