3 Ιουλίου 2017

Έρχεται νέο πραξικόπημα στην Τουρκία;

"Η Γερμανία κέντρο γκιουλενιστών"

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και παρά τις μαζικές...
... "εκκαθαρίσεις" αντιφρονούντων από το καθεστώς Ερντογάν, φαίνεται πως ο κίνδυνος για νέο πραξικόπημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Αυτή τη φορά, η προειδοποίηση έρχεται από τη Γερμανία και το περιοδικό Spiegel, το οποίο στο χθεσινό του τεύχος, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τα αίτια του περσινού πραξικοπήματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι αιτίες που οδήγησαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν έχουν αντιμετωπιστεί, οπότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα καινούργιο, αλλά και το ξέσπασμα άλλων κρίσεων στη χώρα!

Το εκτενές αυτό ρεπορτάζ υπογράφει ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Τουρκία, Μαξιμίλιαν Ποπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τις διώξεις Ερντογάν εναντίον "γκιουλενιστών", αμφισβητώντας την "ορθοδοξία" και "ηθική" των ισλαμιστών που κυβερνούν την χώρα.

Όλως τυχαίως, μετά την έκδοση του παραπάνω άρθρου, η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε ένα εκτυπωτικό μηχάνημα, στο οποίο είχαν παραχθεί φυλλάδια, που απευθυνόταν στους Τούρκους πολίτες κατηγορώντας τον Ερντογάν. Όπως δημοσιεύει η Daily Sabah, το μηχάνημα βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Γερμανού υπηκόου στην περιοχή Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, χρηματοδότες αυτής της κίνησης ήταν το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλούσε για εξέγερση κατά της «δικτατορίας»!

Αν και αυτό το γεγονός μοιάζει με μία μάλλον κακοστημένη προβοκάτσια, οι Τούρκοι δεν το βάζουν κάτω, δημοσιεύοντας μια έκθεση του Foundation for Social, Political and Economic Research, το οποίο αναφέρει πως οι γερμανικές αρχές υποδέχθηκαν «με ανοιχτές αγκάλες» την «τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν, η οποία πλέον χρησιμοποιεί ως κέντρο της δραστηριότητάς της τη Γερμανία!

Αυτά τα περιστατικά οξύνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, την ίδια στιγμή που η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε επίσημα την διάθεση της Γερμανίας για προσπάθεια προσέγγισης προς το καθεστώς Ερντογάν.