12 Ιουλίου 2017

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στο ζεύγος Παπαντωνίου

"Λησμόνησαν" να δηλώσουν στο πόθεν έσχες κατάθεση 1.311.000 ευρώ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (εξαγοράσιμη) επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο στον Γιάννο Παπαντωνίου και...


... τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι δικάστηκαν για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010.

Το ζευγάρι κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μείωσε ούτε μία ημέρα την ποινή που είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο στο ζευγάρι. Όρισε, όπως και πρωτόδικα, την τιμή εξαγοράς της ποινής στα 10 ευρώ ημερησίως, ενώ επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, όπως και πρωτοδίκως.

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας η οποία στην αγόρευσή της τόνισε:

«Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος.

» Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι». 

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα την επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο τους.