8 Ιουλίου 2017

Ο αποτυχημένος πλασιέ των Τούρκων Έιντε παραμένει στη θέση του για το Κυπριακό

Παρά τις αποτυχίες του στο Κυπριακό και ενώ έχει κατηγορηθεί από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ της Τουρκίας, ο ειδικός...
... σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, φαίνεται ότι παραμένει στη θέση του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, απέρριψε τα περί αποχώρησης του Έσπεν Μπαρθ Έιντε από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ο κ. Σιντίκ, σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως μάλλον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ εγκαταλείπει τη θέση του και θα υπάρξει νέος σύμβουλος, ανέφερε πως ο Έιντε παραμένει στη θέση του και επικεντρώνεται στην προετοιμασία της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς αν ο Έιντε έχει εκφράσει πρόθεση να εγκαταλείψει τη θέση του μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Σιντίκ απάντησε: «Όχι. Παραμένει στη θέση του».

Υπενθυμίζεται πως ο Έιντε, συνοδευόμενος από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Ιουλίου, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα είναι στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα της 17ης Ιουλίου και θα ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.  Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κατοχικής ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έδωσε τη δική του εκδοχή για το ναυάγιο στο Κυπριακό.

Φεύγει ο Έιντε και δεν θα έρθει αντικαταστάτης δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κάτι που αρνούνται σε ανακοίνωση τους τα Ηνωμένα Έθνη.