26 Ιουλίου 2017

Αρχαιολογική ανακάλυψη με ελληνικά «χρώματα» στην Τουρκία

Τι βρήκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Πάριον

Άλλη μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έφεραν στο φως οι ανασκαφές σε αρχαία ελληνική πόλη της Τουρκίας. Στο πλαίσιο (δείτε τα βίντεο)...


... αρχαιολογικών ανασκαφών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή από το 2005, εκτός από σαρκοφάγους, τάφους και αρχαία αντικείμενα, εντοπίστηκε πηγάδι 2.700 ετών με ειδικές «θεραπευτικές ιδιότητες».

Το πηγάδι που βρίσκεται στην αρχαία ελληνική πόλη Πάριον, στην περιοχή Biga του Τσανάκκαλε, εξακολουθεί να περιέχει θερμό νερό, το οποίο θεωρείται ως βασικό ποτό «πηγής» ζωής και ομορφιάς στην περιοχή. Αν και οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη ανακαλύψει εννέα πηγάδια στην περιοχή αυτή, η οποία υπέφερε για χρόνια από λειψυδρία, μόνο το συγκεκριμένο πηγάδι εξακολουθεί να έχει νερό και μάλιστα, όπως θεωρείται με θεραπευτικές ιδιότητες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Βεντάτ Κελές του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs «σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, το νερό αυτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ευεργετικό για τις διαταραχές του στομάχου και τις δερματικές βλάβες», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ήταν ξακουστή η ομορφιά των γυναικών της περιοχής η οποία θα μπορούσε, όπως είπε, να οφείλεται σε αυτό το θεραπευτικό νερό.

Ταυτόχρονα ο Κελές ανέφερε ότι «οι ανθρωπολογικές μελέτες θα μας δώσουν σαφέστερες απαντήσεις σχετικά με το θέμα στο άμεσο μέλλον». Ο καθηγητής, επίσης, τόνισε σε δήλωσή του στο Anadolu, «οι αρχαίοι λαοί προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την έλλειψη νερού μέσα από υδραγωγεία και πηγάδια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το όνομα του χωριού στα τουρκικά "Kemer" προέρχεται από υδραγωγεία.

Το Πάριον ή Πάριουμ ήταν αρχαία ελληνική πόλη που ιδρύθηκε το 709 π.Χ με δύο μεγάλα λιμάνια τα οποία κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής χρησίμευαν ως κύριος "τελωνειακός σταθμός" για αγαθά που έρχονταν από το Αιγαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Πάριον (κατ. Παριανός) βρίσκεται στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου. Η πόλη υπήρξε αποικία της Ερετρίας και της Πάρου (από την οποία πήρε και το όνομά της). Στην συνέχεια έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας (ιδρύθηκε το 477 π.Χ.). Κατά την ελληνιστική περίοδο προσαρτήθηκε στο βραχύβιο βασίλειο του Λυσιμάχου και πολύ αργότερα στο βασίλειο της Περγάμου.

Αργότερα οι Ρωμαίοι την κατέστησαν αποικία τους (Colonia) της επαρχίας της Ασίας. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. το Πάριον ανήκε στην βυζαντινή επαρχία του Ελλησπόντου. Τα νομίσματα της πόλεως βεβαιώνουν την αφθονία της σε αγαθά, ιδίως στην μεγάλη παραγωγή της μίνθης.

Κατά την ελληνιστική περίοδο το έμβλημά της που απεικονίζεται στα νομίσματα, ήταν το γοργόνειον. Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας βρίσκονταν στο ελληνικό χωριό Καμάρες (Kimir), επί του ακρωτηρίου Tersana-Bournou, στην διοικητική περιφέρεια των Πηγών.

Δείτε βίντεο με ορισμένα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε αρχαίες ελληνικές πόλεις της Τουρκίας.