4 Ιουλίου 2017

“Τα κατεχόμενα της Κύπρου ζώνη ατιμωρησίας για εμπόριο ανθρώπων”

Επίσημη παραδοχή Αμερικανών με αποκαλυπτική έκθεση

Την ώρα που τα "μάτια" του κόσμου είναι προσηλωμένα στην Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στην Ουάσιγκτον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε...


... την ετήσια έκθεσή του για την Εμπορία Προσώπων – Trafficking in Persons Report.

Την έκθεση, 454 σελίδων προλογίζουν η Σουζάν Κόππετζ, πρέσβειρα για την ευαισθητοποίηση ενάντια στην ανθρώπινη εμπορία και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρεξ Τίλλερσον. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περιοχή των Κατεχομένων στην Κύπρο, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο.

Η έκθεση αναφέρει ότι στα Κατεχόμενα η διοίκηση δεν πληροί τα ελάχιστα επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας και η περιοχή αυτή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους συνεχίζει να είναι μια ζώνη ατιμωρησίας για ανθρώπινο λαθρεμπόριο.

Ενδεικτικά, η περιοχή γίνεται τόπος προσέλκυσης για γυναίκες από την Κεντρική Ασία, Ανατολική Ευρώπης και Αφρική, οι οποίες αναγκάζονται -πολλές φορές και με τη βία- να εξασκήσουν την πορνεία σε νυχτερινά μαγαζιά. Την ίδια στιγμή, άνδρες και γυναίκες υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία σε βιομηχανίες, γεωργία, εστιατόρια, οικιακές εργασίες, ενώ οι ίδιοι στερούνται της ελευθερίας τους με απειλές για απέλαση, περιορισμό κινήσεων, και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Στον πρόλογό του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής: «Η ανθρώπινη εμπορία είναι ένα από τα πλέον τραγικά θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων των ημερών μας. Τραυματίζει οικογένειες, υπονομεύει το κράτος δικαίου, και προτρέπει άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Απειλή την δημόσια ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια.

» Αλλά χειρότερο απ΄ όλα, το έγκλημα αυτό κλέβει την ελευθερία ανθρώπων και την αξιοπρέπεια τους. Γι' αυτό πρέπει να επιδιώκουμε την εξόντωσή της μάστιγας αυτής. ΟΙ ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα εναντίον της ανθρώπινης εξορίας. Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και λογοδοσία για τους παραβάτες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει αφοσιωμένο στην εξάλειψη της εμπορίας αυτής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό».

Καλό είναι λοιπόν η ελληνική και ελληνοκυπριακή ηγεσία να βλέπουν με ποιους διαπραγματεύονται...