1 Ιουλίου 2017

Εντυπωσιακή η τελετή για τον Χέλμουτ Κολ στο Ευρωκοινοβουλιο

Η τελετή για τον Γερμανό πολιτικό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ε.Ε.

Είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας πρώην μονάρχης και πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες παρίστανται σήμερα...


... στον φόρο τιμής που αποτίει η Ευρώπη στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το φέρετρο, το οποίο είναι καλυμμένο με την ευρωπαϊκή σημαία και μεταφέρεται από οκτώ Γερμανούς στρατιωτικούς, έχει τοποθετηθεί πάνω σ' ένα βάθρο στο κέντρο του ημικυκλίου γι' αυτή την τελετή, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία στεφάνια έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

«Ο Χέλμουτ Κόλ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά», υπογράμμισε πριν από την τελετή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μοναδικός από τους εν ενεργεία Ευρωπαίους ηγέτες που είχε συνεργαστεί μαζί του.

Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών. Διετέλεσε καγκελάριος επί 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998, και «η κληρονομιά του για την Ευρώπη είναι τεράστια», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα πάρω τον λόγο ως φίλος και όχι ως ηγέτης», ανακοίνωσε πριν από την τελετή.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η ΕΕ οργανώνει έναν τέτοιο φόρο τιμής. Τιμά έναν από τους τρεις ηγέτες που ανακηρύχθηκαν «επίτιμοι πολίτες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία γι' αυτόν τον φόρο τιμής. Οι δύο άλλοι είναι οι Γάλλοι Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979, και Ζακ Ντελόρ, ηλικίας 91 ετών.

Πολλοί ηγέτες που είχαν συνεργαστεί με τον Χέλμουτ Κολ, όπως οι Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στην τελετή για λόγους υγείας.