13 Ιουλίου 2017

Το Ισραήλ σχεδιάζει …συμμαχικό Στρατό της Νότιας Συρίας!

Το παρελθόν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή να στοιχειώσει τις εξελίξεις καθώς φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί σκέπτονται, αν δεν έχουν ήδη βάλει μπροστά που είναι και...


... το πιθανότερο, να δημιουργήσουν το ανάλογο του «Στρατού Νοτίου Λιβάνου» τη δεκαετία του ’70, των Σαάντ Χαντάντ και αργότερα του Αντουάν Λαχάντ, δημιουργώντας τον «Στρατό Νότιας Συρίας», για να κρατήσει μακριά από τα σύνορά του την ιρανική επιρροή…

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, το σχέδιο θα προχωρήσει στα βήματα της συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας για τις ζώνες αποκλιμάκωσης, με διακηρυγμένο στόχο να κρατήσουν μακριά τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων τους, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, αλλά και άλλων ισλαμικού προσανατολισμού δυνάμεις μαχητών, από το να ελέγχουν την περιοχή, αφού η επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε ανάφλεξη και πολεμική σύγκρουση.

Η λογική υπαγορεύει ότι βάση αυτής της δύναμης που θα δημιουργηθεί, θα είναι κάποιες πτέρυγες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και οι Δρούζοι που ζουν στην περιοχή (με βάση την πολιτοφυλακή «Fursan al-Joulan»), ενώ Δρούζοι ζουν χωρίς προβλήματα και εντός των συνόρων του εβραϊκού κράτους. Με τα δημοσιεύματα που αναβιώνουν τις σκέψεις κατάτμησης της Συρίας να επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο, η νευρικότητα των Ισραηλινών μεγαλώνει.

Το εφιαλτικό σενάριο για τους Ισραηλινούς είναι ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από τη περιοχή, θα αφήσει το πεδίο ανοικτό όχι μόνο γενικά στις φίλιες προς το συριακό καθεστώς δυνάμεις, αλλά ειδικά στη Ρωσία, με την οποία οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες, αφού παρά τον συντονισμό στο μέτωπο της Συρίας οι σχέσεις με το Ιράν πάντα προβληματίζουν και γενικώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλαπλά… (defence-point)