13 Ιουλίου 2017

Ο Ερντογάν απείλησε τον ηγέτη της τουρκικής Αντιπολίτευσης

«Δεν θα βγεις ποτέ ξανά στους δρόμους»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τετάρτη τον αρχηγό της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι...
... δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει με τους οπαδούς του.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ένα μεγάλο συλλαλητήριο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου. Ήταν η κατάληξη της λεγόμενης «Πορείας για τη Δικαιοσύνη», που είχε ξεκινήσει πριν 25 ημέρες από την Άγκυρα.

Διαδηλωτές, μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου, διάνυσαν 425 χιλιόμετρα σε μια πορεία που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Μιλώντας την Τετάρτη σε επετειακή εκδήλωση για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως δειλό. «Εάν το άτομο που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης [Κιλιτσντάρογλου] δεν είχε κρυφτεί στις 15 Ιουλίου [όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα] στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσαμε να δούμε αυτή την πορεία διαφορετικά. Αυτό το άτομο πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να βγει ποτέ ξανά στους δρόμους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο ενοχλείται αφάνταστα όταν τον αποκαλούν δικτάτορα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τον Κιλιτσντάρογλου ότι υπερασπίζεται πραξικοπηματίες και τρομοκράτες και είπε ότι η «δικαιοσύνη» που ζητούσαν οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ήταν στην πραγματικότητα «εκδίκηση» που καταλήγει σε βανδαλισμό.

Η «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα 25 χρόνια κάθειρξης που επιβλήθηκαν στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερμπέρογλου, επειδή αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα της τουρκικής MIT που αποκάλυπταν πώς η Τουρκία εξόπλιζε τους τζιχαντιστές. Ο βουλευτής οδηγήθηκε στις 14 Ιουνίου στις φυλακές του Μαλτεπέ (Βρύας), στην ασιατική ακτή της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης απέναντι από τα Πριγκιποννήσια.