6 Ιουλίου 2017

«Όχι» Άγκυρας σε αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Ένα ηχηρό «όχι» αναμένεται να πει η Τουρκία στην Ε.Ε. σε περίπτωση που της ζητηθεί να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ένωση υπέρ μιας στενότερης...


... συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι είναι λάθος οι ευρωβουλευτές να ζητούν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Πέμπτη σχετικά με μια τέτοια πρόταση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη στο Στρασβούργο από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.