25 Ιουλίου 2017

Στην κούρσα των εξοπλισμών ξαναμπαίνουν δυναμικά οι ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα τεράστια ποσά που θα δαπανηθούν

Οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω την άγονη εξοπλιστικά εποχή Ομπάμα. Μετά από μία στασιμότητα χρόνων στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο αμερικανικός (δείτε τα βίντεο)...


... στρατός επιστρέφει δυναμικά θέτοντας σε πρώτο πλάνο την κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων ή την "αναβάθμιση" πολλών παλιών.

Αυτό αποτελεί και το κύριο όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για τα εξοπλιστικά, την επιστροφή της ηγεμονίας των ΗΠΑ παγκοσμίως. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ το Σάββατο ανέθεσε στο ιστορικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford, έναν ρόλο συμβολικό, αναφορικά με την μεγάλη στρατιωτική αναβάθμιση που θέλει να επιτύχει σε θάλασσα, αέρα και έδαφος,  σε μία εποχή αυξημένης χρήσης των drones και της τεχνητής νοημοσύνης.

Μάλιστα ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και ζήτησε δραματική αύξηση των ποσών που θα δαπανηθούν για τα εξοπλιστικά από το Κογκρέσσο. Πρόκειται για μία αύξηση του προϋπολογισμού κατά του τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια, ποσό εκ διαμέτρου αντίθετο με τις χρόνιες περικοπές στην άμυνα κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηριζόμενος από το Μαύρο Άκρο (την Παλαιά Τάξη), κάνει πράξη τα λόγια του για την μεγάλη αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, που θα ξαναφέρουν τις ΗΠΑ στην κορυφή του κόσμου. Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford, η αναβάθμιση του οποίου κόστισε 13 δισ. δολάρια, ήταν μόνο η αρχή.