19 Ιουλίου 2017

Σερβία: Αναγνωρίζουμε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»… αν και κάναμε λάθος

Αποσαφήνισαν για μια ακόμη φορά τη στάση τους οι Σέρβοι σε ό,τι αφορά τα Σκόπια. Ναι μεν παραδέχονται ως «λάθος» την αναγνώριση του κρατιδίου ως «Μακεδονία», ωστόσο, συνεχίζουν...


... να αναγνωρίζουν το κρατίδιο με αυτό το όνομα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, απαντώντας στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ανέφερε ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα Σκόπια με το «συνταγματικό όνομά» τους, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά την αναγνώριση του Κοσόβου από τα Σκόπια.

Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι η δήλωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, ο οποίος αναγνώρισε ως λάθος την αναγνώριση των Σκοπίων με το «συνταγματικό όνομά» τους από τη Σερβία.

Στην εξέλιξη αυτή δεν υπάρχει κάτι νέο. Ο Ίβιτσα Ντάτσις όποτε αναφέρεται στο ονοματολογικό σπεύδει να αναγνωρίσει το «λάθος» και στη συνέχεια ο Σέρβος Πρόεδρος αποσαφηνίζει ότι η χώρα του συνεχίζει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει από την αρχή του έτους.