15 Ιουλίου 2017

Ο Γερμανός υφ. Εξωτερικών Μάικλ Ροθ σταθερά «φίλος» με τους «εχθρούς» της Ελλάδας

Μονίμως με ανθελληνικές θέσεις

Ποιες θέσεις έχει πάρει κατά καιρούς σε σχέση με την Ελλάδα ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροθ, γράφει...
... ο Γιώργος Σκαφίδας σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια ο Μίκαελ Ροθ δήλωσε ότι «κανείς εκτός “Μακεδονίας” και Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών» για το όνομα, μια διαφορά την οποία μάλιστα αποκήρυξε ως «εντελώς παράλογη».

Συνεχίζοντας ο ίδιος κάλεσε τις δύο πλευρές να αφήσουν πίσω το παρελθόν («την ιστορία στην ιστορία») και να προχωρήσουν μπροστά προς ένα κοινό μέλλον, φυσικά με τη βοήθεια της Γερμανίας η οποία δείχνει άλλωστε παλαιόθεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων (μέσα από πρωτοβουλίες όπως οι Berlin Process και Berlin Plus).

Ωστόσο, όπως γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος κύριος προκαλεί. Τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Κύπρο, είχε καλέσει τη Λευκωσία να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, προειδοποιώντας μάλιστα τότε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα».

Κάτι ανάλογο είχε κάνει και την άνοιξη του 2016, πιέζοντας τότε την Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει πίσω κάποια από τα βέτο της έναντι της τουρκικής ένταξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ, το Φεβρουάριο του 2016, ο ίδιος κύριος ήταν που υποδέχτηκε στο Βερολίνο την «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ, προκαλώντας και τότε αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Ήταν ακόμη η εποχή που Βερολίνο και Βρυξέλλες (με πρωτεργάτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όσα εκείνος είχε κάνει στα τέλη του 2015: την επιστολή προς τον Νταβούτογλου, τη «βολική» για την Άγκυρα έκθεση προόδου κ.α.) επέλεγαν να καλοπιάνουν τον Ερντογάν και τους συν αυτώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τότε έτσι και τώρα, είτε μιλάμε για την Τουρκία και το Κυπριακό, είτε για τα Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ, ο Μίκαελ Ροθ αυτό που έκανε και κάνει με τις δημόσιες δηλώσεις του είναι να εκφράζει τη γραφειοκρατία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζει ο Γιώργος Σκαφίδας.