13 Ιουλίου 2017

Τι μας διδάσκει ο Νέλσον Μαντέλα για …το Κυπριακό;

Προφανώς ο πολύ μελετηρός καθηγητής και υπουργός Εξωτερικών του ελλα-δικού μας κράτους κ. Νίκος Κοτζιάς, δεν έχει μελετήσει καθόλου τον Νέλσον Μαντέλα.

Και αυτό...


... είναι κρίσιμης σημασίας μειονέκτημα του, στις κατά τ’ άλλα επιτυχείς του αποκρούσεις των απαιτήσεων των Τούρκων Κατακτητών στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των –τουρκική απαιτήσει– Πενταμερών Διασκέψεων στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντάνα, Ιανουάριο και Ιούνιο-Ιούλιο, για τη λεγόμενη «διεθνή πτυχή» του Κυπριακού.

Δεν φαίνεται να έχει μελετήσει ο κ. Κοτζιάς την άχρι τέλους σθεναρή εναντίωση (απόρριψη) που πρόταξε ο τελών ακόμη υπό 27ετή φυλάκιση στο ρατσιστικό καθεστώς των λευκών της Νότιας Αφρικής, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον τότε πρόεδρο του καθεστώτος Φρεντερίκ ντε Κλερκ και τους συνεργάτες του, για το μέλλον του κράτους και του πολιτεύματος της Ν. Αφρικής, στις δόλιες εισηγήσεις των στυλοβατών του Απαρτχάιντ, για «δικοινοτική – διζωνική λύση» του Νοτιοαφρικανικού προβλήματος.

Δεν φαίνεται να έχει μελετήσει και να ‘χει εμπεδώσει γιατί ο Νέλσον Μαντέλα είχε απορρίψει με βδελυγμία τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών εκ των Αφρικάνερς για… Δικοινοτισμό και Διζωνικότητα. Κι αυτό μπορεί καθείς να το υποπτευθεί διαβάζοντας την κατάληξη των όσων εκφώνησε αγορεύοντας στη Βουλή των εν Ελλάδι Ελλήνων, όπου είπε και τα εξής:

«Δηλαδή μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς συνθήκες εγγυήσεων τρίτων, με το Κυπριακό λαό να αποφασίζει ο ίδιος. Και όταν λέω ο κυπριακός λαός να αποφασίζει ο ίδιος, εννοώ τις δυο κοινότητες και τις τρεις μειονότητες. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε στα 2,5 χρόνια των διαπραγματεύσεων τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να νιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο ότι το μέλλον της είναι σε αυτό το νησί, στη Μεγαλόνησο.

» Διότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που υπέστησαν τη μπότα του τουρκικού στρατού και οι μισοί από αυτούς αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό. Να δώσουμε το μέγιστο αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον Κυπριακό λαό και βεβαίως στους Ελληνοκύπριους. Αλλά να αποκαταστήσουμε και τα δικαιώματα των τριών μικρών μειονοτήτων, που είναι καθήκον μας να τα λαμβάνουμε επίσης υπόψη στην ίδια την Κύπρο.

» Και να σας θυμίσω και κάτι. Στο μέλλον, στην Κύπρο -και το είπα στον Γ. Γρ.- μπορεί να υπάρξουν και πολίτες που να θέλουν να ονομάζονται μόνο Κύπριοι. Έχουμε δει ανάλογες νομικές υποθέσεις στη Βοσνία. Θα πρέπει και σε αυτό να είμαστε προσεκτικοί, διότι η δημοκρατία στην Κύπρο πρέπει να είναι δημοκρατία των κοινοτήτων, αλλά και δημοκρατία των πολιτών που έχουν τα δικά τους ατομικά συμφέροντα»… 

Να μας επιτρέψει ο καθηγητής υπ. Εξ. κ. Κοτζιάς, μετά από όλ’ αυτά τα πολύ χαριτωμένα που είπε, να παραθέσουμε, ώστε να το μελετήσει για ωριμότερους στοχασμούς, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Ν. Λίτσα, «Ιλιάδα και Διεθνής Πολιτική», εκδ. Ποιότητα 2014, σελ. 163, στο κεφάλαιο 4 «ο διάλογος του Έκτορα και της Ανδρομάχης»:

«Αν ένας πολίτης στο Παγκράτι αυτοπροσδιορίζεται ως Λάπωνας και γρήγορα πείσει και τους υπόλοιπους κατοίκους στην πολυκατοικία ότι είναι και αυτοί Λάπωνες, δεν σημαίνει ότι η πολυκατοικία έχει το νομικό δικαίωμα ή την πολιτική ευχέρεια να αποσπαστεί από τον Δήμο Αθηναίων δημιουργώντας μια κυρίαρχη λαπωνική νησίδα στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.

» Η επιλογή οφείλει να γίνει σεβαστή από τους υπόλοιπους κατοίκους του Παγκρατίου, αλλά την ίδια στιγμή οι νέο-Λάπωνες οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι συνειδησιακή επιλογή δεν αντικαθιστά την εθνική κυριαρχία, είτε αυτή η συνθήκη λαμβάνει χώρα σε έναν παράδρομο της οδού Φορμίωνος είτε, για παράδειγμα, στη Θράκη»…

Μετά τους αγαπητούς Λάπωνες και το πιο αγαπημένο μας Παγκράτι, να υπενθυμίσουμε ωσαύτως στον κ. Κοτζιά το ιστορικά γνωστότατο γεγονός ότι εκείνη η …ζαχαρωμένη φράση που εκστόμισε ότι «μπορεί να υπάρξουν και πολίτες που να θέλουν να ονομάζονται μόνο Κύπριοι», υπήρξε μέγας μακροχρόνια μεθοδευμένος επίμονος στόχος των Εγγλέζων Αποικιοκρατών, από το 1878 που παρέλαβαν τη μεγαλόνησο από του Οθωμανούς Κατακτητές, εναντίον της αμετάπειστα ελληνικής πλειονότητας του υπόδουλου λαού της Colony of Cyprus.

Τα είχε γράψει και στους στίχους του και ο μόνος εκ του ελλα-δικού μας υπουργείου Εξωτερικών νομπελίστας (για την ποίησή του) Γιώργος Σεφέρης: Απ’ το 1953 σαφέστατη σεφερική αποστομωτική απάντηση στα περί… εθνικότητας των κυπριλέζων που είχε σκαρφιστεί, επί Σχεδίου Ανάν 2002-2004, ο τότε υπ. Εξ. κ. Γιωργάκης Παπανδρέου που είχε μεταξύ των συμβούλων του και τον καθηγητή κ. Νίκο Κοτζιά.
του Λάζαρου Μαύρου, "Σημερινή" Λευκωσίας