12 Ιουλίου 2017

Μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Μαύρη Θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων ΗΠΑ, Ουκρανίας και κρατών μελών του ΝΑΤΟ, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για (δείτε τα βίντεο)...
... την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Η συγκεκριμένη άσκηση, που ξεκίνησε χθες, θα έχει διάρκεια 12 ημερών και έχει την κωδική ονομασία «Sea Breeze», ενώ λαμβάνει χώρα κοντά στην Οδησσό, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου  Άμυνας στην άσκηση θα μετάσχουν 31 πολεμικά πλοία, 29 αεροσκάφη και 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από 16 χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Επιπρόσθετα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστειλε δύο καταδρομικά, ένα αεροσκάφος περιπολίες, ναρκαλιευτές από τη μονάδα βατραχανθρώπων Navy SEAL καθώς και 800 ναύτες και πεζοναύτες.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν μετά την επανένωση της Κριμαίας το 2014, ενώ η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επικρίνουν τη Μόσχα για το ρόλο της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Από το 2014, μάλιστα, το ΝΑΤΟ εντείνει την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.