3 Ιουλίου 2017

Τον Σεπτέμβριο το επόμενο κρίσιμο τεστ της ελληνικής οικονομίας

Θα υπάρχουν πολλά και δύσκολα προαπαιτούμενα...

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τοποθετείται χρονικά η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το θετικό με την συγκεκριμένη περίπτωση...


... είναι ότι δεν θα έχει βαριά δημοσιονομικά μέτρα, εκτός αν διαπιστωθεί ότι η πορεία του ΑΕΠ θα είναι χειρότερη από αυτή που εκτιμάτο, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται. Ωστόσο, τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσή της είναι πολλά και κάποια από αυτά είναι δύσκολα, και τεχνικά και πολιτικά.

Για παράδειγμα, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο καθορισμός των περιοχών στις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές και η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι κάποια από τα 113 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες από κάποιους υπουργούς που διστάζουν ή δεν θέλουν και μια δημόσια διοίκηση που επανειλημμένως έχει δείξει ότι δεν μπορεί.

Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, χρειάζεται μια γρήγορη και επιτυχή αξιολόγηση. Τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές θα ξανατεθεί το θέμα της αποσαφήνισης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Με βάση αυτό, θα εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο QE η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως έχει διαμηνύσει ότι θα λάβεις τις αποφάσεις της ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος.

Κυρίως, όμως, το φθινόπωρο τοποθετείται η πρώτη προσπάθεια έκδοσης ομολόγου, έστω και με τη μορφή αντικατάστασης του τίτλου που λήγει το 2019, με κάποιον μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό είναι τουλάχιστον το πιθανότερο σενάριο.