5 Ιουλίου 2017

Στο Κραν Μοντανά αύριο Μέι και Γιλντιρίμ - Ίσως και ο Τσίπρας;

Παρακινδυνευμένη ενέργεια η πιθανή παρουσία του Τσίπρα

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, μεταβαίνουν αύριο οι πρωθυπουργοί...


... της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στο Κραν Μοντάνα θα βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί και η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μέι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν ότι θα μεταβούν στην Ελβετία, σε περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε από την Τρίτη δηλώσει την ετοιμότητά του να μεταβεί στο Κραν Μοντανά.

Παράλληλα, πηγές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι, αν και οι πρωθυπουργού Βρετανίας και Τουρκίας συμφώνησαν να μεταβούν στο Κραν Μοντανά, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί, μόνο αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, που να δικαιολογεί την παρουσία των πρωθυπουργών. Εκ των πραγμάτων, αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, θα επανεξεταστεί και η απόφαση Μέι - Γιλντιρίμ.

Νέες πληροφορίες από τον ΟΗΕ αναφέρουν, δε, ότι, εάν μεταβούν και οι τρεις πρωθυπουργοί στο Κραν Μοντανά, θα πάει και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.