6 Ιουλίου 2017

Η Σερβία εκσυγχρονίζει την αμυντική της βιομηχανία

Νέο εργοστάσιο πυρομαχικών εγκαινίασε ο Πρόεδρος Vucic

Ένα νέο εργοστάσιο πυρομαχικών εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic στην πόλη Uzici της δυτικής Σερβίας.

Πρόκειται για το δεύτερο...


... νέο εργοστάσιο αμυντικής βιομηχανίας που η Σερβική κυβέρνηση εγκαινιάζει τα τελευταία τρία χρόνια μετά το εργοστάσιο συναρμολόγησης τεθωρακισμένων οχημάτων, στο πλαίσιο μιας δυναμικής προσπάθειας του Βελιγραδίου να αναδιοργανώσει και να ανασυγκροτήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας με νέα εργοστάσια και με τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων εργοστασίων με νέα μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό.

Το νέο εργοστάσιο το οποίο κατασκευάστηκε μέσα σε 14 μήνες, κόστισε 90 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί στα τέλη του 2018 συνολικά 470 άτομα. Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει πυρομαχικά των 5,56 χλστ, 7,62 χλστ και 9 χλστ, ενώ στο μέλλον θα κατασκευάζει πυρομαχικά των 12,7 χλστ με στόχο η ετήσια παραγωγή να φτάσει στα τέλη του 2018 όταν το εργοστάσιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία 50 εκατ. φυσίγγια. Το εργοστάσιο εξοπλίστηκε με μηχανήματα της Βελγικής εταιρείας Lachaussée και σε πρώτη φάση θα απασχολεί 47 άτομα και στα τέλη του 2017 συνολικά 250 άτομα.

Από το 2012 η Σερβική κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και με σχέδιο να αναδιοργανώσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας με στόχο την πραγματοποίηση εξαγωγών, αφού οι εγχώριος προϋπολογισμός εξοπλισμών είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αντιθέτως η Σερβική κυβέρνηση δαπανά σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων με στόχο πρωτίστως τις εξαγωγές, αξιοποιώντας τις αγορές που κάποτε η Γιουγκοσλαβική αμυντική βιομηχανία πωλούσε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα.

Με αυτό τον τρόπο η Σερβική κυβέρνηση επιτυγχάνει τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, την εισροή ξένου σκληρού συναλλάγματος και την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.